Rasmus reser tillbaka i musik

Med debutalbumet "The river's call" reser Rasmus Blomberg från hemstaden Göteborg via Säveån tillbaka till barndomens Floda. Musik som är både meditativ, reflekterande och vackert expressiv.

  • Publicerad 18:20, 31 aug 2021

Jag var blyg för känslorna.

Från tonårens metal och förtjusning i In Flames och senare medlem i skapunkbandet Juntan är det kanske en lång väg till där Rasmus Blomberg nu är. En reflekterande 31-åring, som tittar tillbaka på livet och gestaltar det på debutalbumet "The river's call".

– Under tiden med Juntan skrev jag mycket som aldrig gavs ut. Jag var blyg för känslorna, funderar han.

Öppnade dörrar

Då, 2013, hade han upptäckt amerikanske låtskrivaren Justin Vernons projekt Bon Iver. Musik som öppnade dörrar för något helt annat än vad Rasmus Blomberg tidigare ägnat sig åt.

Det var något du inte såg komma?

– Nej, verkligen inte. Han öppnade någonting. Kunde förmedla känslor på ett speciellt sätt. Det var oerhört vackert och samtidigt med en melankolisk vibb utan att det blev nattsvart. Dessutom är det något i hans röst; han är en fantastisk sångare och med någon annan hade det kunnat bli smörigt. Med honom upptäckte jag också Jeff Buckley.

Så började Rasmus Blombergs resa till debutalbumet mer och mer långsamt ta form – från 2018 och framåt. Snart fann han också den röda tråden – livsresan – som är spänd mellan de nio spåren.

– Första låtarna ingick inte i något koncept. Men rätt snart insåg jag att det fanns en röd tråd som band samman låtarna. Minnen, som inte bara var från barndomen i Floda, säger han om platsen där han bodde till han var 19 år.

Efter gymnasiet väntade studier i Stockholm.

– Filosofi. Jag flyttade upp med tre kompisar. Det var mycket av en frigörelse och samtal kring vad man ska göra med livet.

Började skriva igen

2017 var han utbytesstudent i Sterling, Skottland, för att läsa biologi en termin. Hade lagt musiken på hyllan, men ändå tagit med sin gitarr.

– Ja, det var där jag bestämde mig för att ta upp musiken igen. Jag började skriva igen och det blev startskottet till musiken jag gör nu.

"The river's call" är en egenproducerad platta där Rasmus Blomberg har haft hjälp av musikerna, teknikerna och producenterna Emil Aspegren (bas) och Albert Lorenz (gitarr/synt), båda verksamma i Svenska Grammofonstudion i Almedal, plus trummisen Joel Jansson.

– Jag gjorde en, för, avancerad reproduktion hemma. Byggde ljudlandskap och hade idéer om hur låtarna skulle låta. Under förra hösten repade vi och i februari bestämde vi att spela in. Det var verkligen en pojkdröm. Jag har spelat in tidigare i andra studior. Men bara att vara där…, säger Rasmus Blomberg om möjligheten att få spela in i Svenska Grammofonstudion.

– Det är overkligt att musiken ska släppas. Att jag gör något jag aldrig gjort förut. Jag har tvivlat, både på musiken och mig själv.

Rasmus Blomberg

Är: 31. Biolog, utbildar sig precis till ämneslärare för högstadium och gymnasium, musiker, gitarrist, sångare och låtskrivare. Ingick länge i skapunkbandet Juntan. Kom med solo-ep:n "Oh Amphibian" (2019).

Bor: I Högsbo med sambo. Uppvuxen i Floda.

Aktuell: Med albumet "The river's call". Hade releasespelning fredag 27 augusti på Beerblioteket, samma dag som albumet kom på digitala plattformar.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20