Rasmus reser tillbaka i musik

Med debutalbumet "The river's call" reser Rasmus Blomberg från hemstaden Göteborg via Säveån tillbaka till barndomens Floda. Musik som är både meditativ, reflekterande och vackert expressiv.

  • Publicerad 18:20, 31 aug 2021

Jag var blyg för känslorna.

Från tonårens metal och förtjusning i In Flames och senare medlem i skapunkbandet Juntan är det kanske en lång väg till där Rasmus Blomberg nu är. En reflekterande 31-åring, som tittar tillbaka på livet och gestaltar det på debutalbumet "The river's call".

– Under tiden med Juntan skrev jag mycket som aldrig gavs ut. Jag var blyg för känslorna, funderar han.

Öppnade dörrar

Då, 2013, hade han upptäckt amerikanske låtskrivaren Justin Vernons projekt Bon Iver. Musik som öppnade dörrar för något helt annat än vad Rasmus Blomberg tidigare ägnat sig åt.

Det var något du inte såg komma?

– Nej, verkligen inte. Han öppnade någonting. Kunde förmedla känslor på ett speciellt sätt. Det var oerhört vackert och samtidigt med en melankolisk vibb utan att det blev nattsvart. Dessutom är det något i hans röst; han är en fantastisk sångare och med någon annan hade det kunnat bli smörigt. Med honom upptäckte jag också Jeff Buckley.

Så började Rasmus Blombergs resa till debutalbumet mer och mer långsamt ta form – från 2018 och framåt. Snart fann han också den röda tråden – livsresan – som är spänd mellan de nio spåren.

– Första låtarna ingick inte i något koncept. Men rätt snart insåg jag att det fanns en röd tråd som band samman låtarna. Minnen, som inte bara var från barndomen i Floda, säger han om platsen där han bodde till han var 19 år.

Efter gymnasiet väntade studier i Stockholm.

– Filosofi. Jag flyttade upp med tre kompisar. Det var mycket av en frigörelse och samtal kring vad man ska göra med livet.

Började skriva igen

2017 var han utbytesstudent i Sterling, Skottland, för att läsa biologi en termin. Hade lagt musiken på hyllan, men ändå tagit med sin gitarr.

– Ja, det var där jag bestämde mig för att ta upp musiken igen. Jag började skriva igen och det blev startskottet till musiken jag gör nu.

"The river's call" är en egenproducerad platta där Rasmus Blomberg har haft hjälp av musikerna, teknikerna och producenterna Emil Aspegren (bas) och Albert Lorenz (gitarr/synt), båda verksamma i Svenska Grammofonstudion i Almedal, plus trummisen Joel Jansson.

– Jag gjorde en, för, avancerad reproduktion hemma. Byggde ljudlandskap och hade idéer om hur låtarna skulle låta. Under förra hösten repade vi och i februari bestämde vi att spela in. Det var verkligen en pojkdröm. Jag har spelat in tidigare i andra studior. Men bara att vara där…, säger Rasmus Blomberg om möjligheten att få spela in i Svenska Grammofonstudion.

– Det är overkligt att musiken ska släppas. Att jag gör något jag aldrig gjort förut. Jag har tvivlat, både på musiken och mig själv.

Rasmus Blomberg

Är: 31. Biolog, utbildar sig precis till ämneslärare för högstadium och gymnasium, musiker, gitarrist, sångare och låtskrivare. Ingick länge i skapunkbandet Juntan. Kom med solo-ep:n "Oh Amphibian" (2019).

Bor: I Högsbo med sambo. Uppvuxen i Floda.

Aktuell: Med albumet "The river's call". Hade releasespelning fredag 27 augusti på Beerblioteket, samma dag som albumet kom på digitala plattformar.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39