Mörka. Red Antlers spelar suggestiv mörk metal. Foto: Kai Martin

Red Antlers mörka metal fjäskar inte för någon

Mörkt, tung och suggestiv metal är Göteborgsbandet Red Antlers stil. Nu kommer "Deadwood", gruppens andra album.

  • Publicerad 18:00, 27 maj 2021

I hårdrockens snårskog av genrer har Göteborgsbandet Red Antlers valt black sludge, black metal men tyngre, långsammare, mörkare och mer suggestiv. Melodisk metal à la Gothenburg Sound…? Glöm det.

– Rytm är mer intressant för oss, säger Timothy Gramnaes.

– Nej, vi fjäskar inte för någon. Samtidigt kanske det är är svårdefinierbar musik som vi gör, erkänner Johannes Abrahamsson.

Bandet, som mullrade igång 2016, startade som en powertrio, men blev förra året med basist.

– Vi träffade Edvin Boije när vi spelade kortspelet "Magic: the Gathering". Han tjatade om att få vara med och klickade med oss andra, säger Timothy Gramnaes.

Kanske inte helt lätt med en trio som hängt, om än inte spelat, med varandra sedan tonåren.

Edvin Boije är emellertid inte med på Red Antlers nya album "Deadwood", som precis kommit. Däremot är han nu en fullt fungerande medlem i den kreativa processen.

– Vi håller på att spela in nytt där planen är att släppa singlar, förklarar Timothy Gramnaes.

Gruppen har gått från att jobba fram låtarna i övervägande del i replokalen till att nu arbeta lite tvärtom. Alla lägger sig och bidrar i skapandet av låtarna. Gruppen trivs i replokalens mörker. Så livespelningar kan utebli.

– Vi tycker inte om att spela live, menar Timothy Gramnaes.

Red Antlers

Är: Ett Göteborgsbaserat metalband inom black slugdegenren. Bildades 2016. Debutalbumet "Totem" kom 2018.

Bandet: Består av Jimmie Olausson, trummor, Edvin Boije, bas, Johannes Abrahamsson, gitarr/sång, och Timothy Gramnaes, gitarr/sång.

Aktuell: Med nya albumet "Deadwood" som föregicks av singlarna "Deadwood" och "The infernonaut pt2", där den förstnämnda finns som video.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00