Redo för att leda P3 guldgalan – och för ångesten efteråt

Han stod i fokus när han var programledare för Melodifestivalen för ett år sedan. Nu är det dags igen då han leder P3 guldgalan – direktsänt från Partille arena. Kodjo Akolor älskar uppmärksamheten – men tvivlar ständigt på sig själv.

  • Publicerad 16:15, 18 jan 2020

Min osäkerhet är en ständig följeslagare.

Kodjo Akolor tog lyssnarna med storm som programledare i "Morronpasset" när han gjorde sin debut i P3-programmet 2009. Han är fortfarande programmet troget också nu när P3 gör en extrem makeover för att locka tillbaka lyssnare kanalen har förlorat.

Men Kodjo Akolor är så mycket mer än en alert morgonpratare som kickar igång ens morgon. Han är framgångsrik ståuppare, har provat på skådespelaryrket och har lett "Musikhjälpen" sex gånger på raken. Dessutom har han varit programledare i SVT där det största uppdraget var förra årets "Melodifestival".

Rutinerad

En rutinerad herre med andra ord. Men vad är det som lockar?

– Rädslan att bli inaktuell. Jag var egentligen tveksam till att göra det. Men ingen annan tackade tydligen ja, säger han.

Jo, det finns en god portion humor, Kodjo Akolors främsta medel när han står på scen. Men det finns också en annan sida som visar på något annat.

– För varje uppträdande viker jag fallskärmen noga för att våga hoppa igen och hoppas att det ska gå bra, säger han.

– Min osäkerhet är en ständig följeslagare. Efter varje framträdande mår jag dåligt och ställer mig frågor om det verkligen var bra… "Progress to perfektion" har jag lästa någonstans och så är det väl.

Kompis med demonerna

Han har alltså blivit kompis med demonerna för att lättare kunna hantera dem. Men Kodjo Akolor vet inte om det beror på någon vidare klokskap.

– Det är nog snarare brist på insikt.

Till sin hjälp med manus har han haft Ahmed Berhan, komiker och skådespelare (bland annat i göteborgskan Fannie Metelius debutfilm "Hjärtat" från 2018).

– Jag har känt honom i många år och har jobbat ihop länge, säger Kodjo Akolor, som tackade ja till programledarskapet i augusti förra året och har jobbat med det sedan dess.

Radiokanal i gungning

P3 är radiokanalen i gungning. Men Kodjo Akolor hyser både en kärlek till kanalen och en tilltro till att just P3 guld kommer fortsätta mot framtiden.

– Nej, jag tror inte det är en risk att den ska försvinna. Men då du säger det… det är ju ett stort ansvar för mig, säger han om sin roll som programledare för P3 guld.

– Min uppgift är att vara kvällens ciceron och ska guida lyssnare och tittar genom kvällen.

Har du koll på artisterna och de nominerade?

– Ja, som programledare i P3 är det ju en uppgift att ha koll på vad som spelas i P3. Men tidigare var det ju det jag gillade att jag fick upptäcka ny musik. Det är positivt för nya generationen och även för oss äldre, säger den 38-årige programledaren.

P3 gulds efterfester är ju beryktade. Kommer du gå?

– Jag har alltid ambitionen att gå ut. Men verkligheten blir oftast någon annan. Jag avslutar med ett glas vin på mitt rum, trött på uppmärksamheten.

P3 guldgalan

Är: En gala som sätter ung, svensk musik i fokus. Har funnits sedan 2003. Direktsänds från Partille arena med starttid 21.00 i P3 och SVT2 samt kanalarens play-möjligheter.

Programledare: Kodjo Akolor.

Prisutdelare: Youtube-fenomenet Seth Everman, P3-profilen och författaren Hanna Hellquist och Tik Tok-giganterna Iza & Elle, Felix Sandman och Hanna Ardéhn, medieprofilen Clara Henry och Musikhjälpens programledartrio Farah Abadi, Daniel Hallberg och Miriam Bryant samt musikvideoregissörerna Sheila Johansson och Victoria Zahmatkesh och rockjournalisterna Ika Johannesson och Robert Becirovic.

Live: Molly Sandén, Einár, Miriam Bryant, Snoh Aalegra, Dree Low, Gammal, Victor Leksell, Refused, Winona Oak och Ozzytillsammans med Timbuktu.

Nominerade: Årets artist: Avicii, Molly Sandén, Tove Lo, Veronica Maggio, Z.E. Årets grupp: Aden x Asme, Estraden, Galantis, Gammal, Hov1. Årets låt: "Don’t call me up", Mabel, "Katten i trakten", Einár, "SOS", Avicii & Aloe Blacc, "Sunnanvind", Mares, "Tillfälligheter, Veronica Maggio. Framtidens artist: Dree Low, Einár, Isle of You, Victor Leksell, Winona Oak. Guldmicken: Imenella, Miriam Bryant, Molly Sandén, Robyn, Viagra Boys. Årets hiphop/r'nb: Ant Wan, Dree Low, Guleed, Henok Achido, Snoh Aalegra. Årets dans: Avicii, Bella Boo, Bottenvikens Silverkyrka, Kornél Kovács, Per Hammar. Årets rock/metal: Arre! Arre!, Opeth, Skraeckoedlan, Ştiu Nu Ştiu, Wormwood. Årets pop: Augustine, Lova, Mares, Molly Sandén, Veronica Maggio.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11