Redo för nyårsrevy för 17

De gör sin sista termin på musikallinjen på Wendelsbergs folkhögskola. Då passar 17 elever på att fira lite tidigt – med nyårsrevyn "Skoja bara". En av dem Kortedalakillen Aniz Niss.

  • Publicerad 13:20, 16 jan 2020

Vi har hållit oss till aktuella ämnen.

När Göteborg Direkt hälsar på uppe på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke är det febril aktivitet. På scen basar nestorn Sven Östberg över snickerierna som sakta men säkert blir kulisser. Det är dagarna före jul, men någon ledighet ser inte de 17 musikaleleverna på skolan.

– Jag ska söka till scenskolan, så jag kommer jobba med det under jullovet, säger Aniz Niss, Kortedalakillen som drömmer om att komma in i teatervärlden.

Vill skriva och regissera

Han lägger till att han för några år sedan fick se en pjäs som han skrivit sättas upp just på Wendelsbergs folkhögskola, plus att han håller på med musik.

– Det jag är inne på att skriva och regissera. Så jag tror inte det blir musikal för mig. Jag är inte så bra på att dansa.

Han har valt att pendla till Mölnlycke från Kortedala. Det gör inte Kajsa Eliasson, som trots att hon kommer från Mölndal, grannkommunen, bor på skolan.

– De flesta bor här, för det är ju ett internat. Det blir en annan grej att bo här hela tiden och ha tillgång till replokalerna, säger hon.

Gillar att stå på scen

Kajsa Eliasson gillar att stå på scen, men har också fått upp ögonen för andra moment som rör teater.

– Ja, jag har blivit nyfiken på det här med scenografi.

Men först nyårsrevyn "Skoja bara", Wendelsbergs folkhögskolas 31 i raden. De 17 eleverna står bakom respektive nummer med benägen hjälp av lärarna.

– Vi smygstartade förra terminen med att brainstorma. Inledningen av den här terminen handlade det om två gånger i veckan, kanske, med repetitioner, säger Aniz Niss.

– Men efter höstlovet har det varit heltid och efter nyår blir det mer intensivt.

Från den 2 januari kommer ensemblen att hårdrepa. Då har också orkestern kommit efter att ha repeterat på egen hand.

Fullspäckad revy

"Skoja bara" kommer vara en fullspäckad revy av 2019 års nyhetshändelser. 21 nummer blir det totalt – tio i första och elva i den andra akten.

– Vi har hållit oss till aktuella ämnen, förklarar Aniz Niss.

– Händelser som blivit roliga ämnen. Men också bränderna i Amazonas och den i Notre-Dame, fortsätter Kajsa Eliasson.

Ni är 17 elever som ska samsas på scen - hur kommer ni överens? Vill inte alla stå i rampljuset hela tiden?

– Skolan är bra på värderingar. Vi pratar aldrig om någon som bra eller dålig. Vi tänker på ett bra resultat, säger Kajsa Eliasson.

– Vid inträdesprovet betonades det om att det var viktigt med samarbete och att man ska kunna släppa på sitt ego för att träna på att se helheten, förklarar Aniz Niss.

– Vill man inte det här får man göra en one man show. Här gäller det att ha rätt inställning.

Nyårsrevyn "Skoja bara"

Regi: Helle Dahl Koreografi: Lisa Henningsson Kapellmästare: Jonas Bagge Sångpedagog: Maria OneliusVerkstadsansvarig: Sven ÖstbergPå scen: Vera Fhager, Katarina Konow, Oscar Stävemyr, Elisabeth Anderberg, Julia Gustavsson, Kajsa Eliasson, Jonatan Schultze, Ellentin Ekhem, Emilia Martinsson, Lovisa Berggren, Aniz Niss, Gry Paulsen, Sofia Candia, Tove Fridman, Melina Benett Paukkonen, Josefine Johansson, Gustav Ahlgren.Premiär: 17 januari på Wendelsbergs folkhögskola.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG