Foto: Knut Koivisto

Ronny Svensson tar ordföranderoll i Kalle Sändarsällskapet

... 60 år, filmkritiker och populärkulturskribent, som blivit vald till Kalle Sändarsällskapet Gris- & skridskoföreningens ordförande och föreståndare.

  • Publicerad 12:57, 19 maj 2020

Utnämnd. Filmkritikern Ronny Svensson har blivit Kalle Sändarsällsapet Gris- & skridskoföreningens ordförande och föreståndare. Foto: Pressbild

– Tack. Jag har varit med i föreningen sedan jag blev inbjuden i samband med en galapremiär av Claes Erikssons film "Den enskilde medborgaren" 2006. Där blev jag introducerad till Kalle Sändare, som ju då jag bodde i Göteborg aldrig fick träffa. Där fanns också Per Bergman, som en gång startade föreningen tillsammans med gruppen Extras ena sångare Mats "Malla" Johansson. Per tyckte jag skulle gå med i förening, vilket jag gjorde och fick nummer 83, tror jag.

När fastnade du för Kalle Sändare?

– För min del var det julskivan "Kalle Sändares julbestyr" 1973. Lite sent på bollen, för det var ju hans tredje skiva. Jag var väl 13, 14 år.

Vad är det i hans humor som du gillar?

– Vad som är viktigt att få fram är att Kalle aldrig var elak. Att hans humor aldrig var under bältet. Där fanns en empati och sympati med dem han ringde upp vid sina busringningar.

Vad består ordförandeskapet och rollen som föreståndare i?

– Förvalta och sprida hans namn och humor. Föreningen fyller ju 15 år i år, så det har jag förmedlat. Vi är cirka 300 medlemmar, men blir gärna fler. Sedan är det ju så att Kalle Sändare, med sina album med busringningar, har hjälpt mängder med artister och band under tristessen i bussen på turné i Sverige. Därför vill jag lobba för att han postumt ska få en Hedersgrammis.

Vilken är din favoritbusringning?

– Åh, det finns många. Men den jag ständigt återvänder till är "Vaccinationsbyrån". Kalle ska åka till Åstol och undrar om det är en färgad spruta han ska ta. Den rekommenderar jag skarpt.

Kalle Sändare

Är: Svensk jazzmusiker och humorist, hette egentligen Carl-Axel Thernberg, som med sina busringningar blev legendarisk. Under hans levnad (1931–2008) gavs 30 album ut varav flera har blivit odödliga. Busringningarna har sedan inspirerat bland andra Hassangänget. Även Rallys Stefan Livh och Peter Apelgren är starkt påverkade av Kalle Sändares humor.

Föreningen: Kalle Sändarsällskapet Gris- & skridskoföreningen bildades för 15 år sedan av Per Bergman och Mats "Malla" Johansson. Föreningen delar sedan 2012 ut Gustav Hjälerstipendiet. Först ut var Peter Apelgren. Senast, 2019, fick Maria Lundqvist det.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG