Ingen skuggfigur. Sveket – Morgan de Boers hiphop-alias – bjuder på stenhård hiphop på svenska och är nu dubbelt skivaktuell med gästerna Emrik, Martin Westerstrand Skans och Dogge Doggelito. Foto: Kai Martin

Debut. Sveket, med gästerna Martin Westerstrand Skans, Emrik och Dogge, gör debut. Foto: Kai Martin

Ren. Efter många år av missbruk är Morgan de Boer ren. Foto: Kai Martin

Så blev Morgan de Boer ett med Sveket

Det skulle bara ut: ilskan, besvikelserna och frustrationen. Det blev Sveket som tillsammans med gästerna Emrik, Martin Westerstrand Skans och Dogge Doggelito gör debut.

  • Publicerad 17:38, 4 dec 2020

Det jag trodde gav frihet insåg jag var tvärtom.

Morgan de Boer har samlat Emrik från Stonefunkers, Martin Westerstrand Skans från Lok och Lillasyster samt fått med legendaren Dogge Doggelito från Latin Kings på sina första releaser. Men Sveket är främst hans alter ego, där bägaren av ilska och besvikelser svämmat över och med det har orden runnit till. Han hårdrocksångaren, hittade in till rappen och fann därmed sitt eget språk.

– Jag upptäckte punken som 12-, 13-åring. Asta Kask och deras "Is i magen", där jag gick igång på den där ilskan och vreden. Så började jag lyssna på hårdrock och rap och hiphop, som Beastie Boys och Rage Against the Machine.

Satsade på sång

Han berättar att han började spela gitarr, men var för dålig och hamnade hos ABF för en sångkurs.

– Det var min gitarrlärare som tyckte att jag skulle satsa på sång. Det lät förfärligt och det var tur att jag inte själv hörde hur illa det lät. Men jag har övat mig bra och med sången fick jag ett sådant utlopp rent fysiskt.

Svårt missbruk

Bandet Madman's Choice bildades, som fortfarande är aktivt och kom med albumet "Vanity" 2017. Vid en förbandsspelning till Lillasyster träffade han Martin Westerstrand Skans. Innan dess Emrik Larsson, vars kontakter sedan gett honom möjlighet att få med Dogge Doggelito. En trio som på olika sätt är involverade i Svekets första singlar "Dansar på din grav" respektive "Du väntar på ditt liv".

En revansch på mycket, men framför allt det svåra missbruket, som länge kom att definiera hans liv.

– Det var allt. På alla sätt, säger Morgan de Boer krasst.

– Jag har alltid varit på gränsen. Men jag har haft jobb, eller F-kassa, och försökt hanka mig fram i det vanliga livet. Men många gånger gick det åt helvete. Jag har varit på flera behandlingar, skadat familjerelationer… ja, egentligen alla relationer.

När ändrades det?

– Första gången jag hamnade på en behandling var 2003. Men det dröjde ju inte länge innan jag var tillbaka i missbruket. 2008 gick det upp och ner. De sista åren höll jag mig inte ren. Då fick jag ett ultimatum från min arbetsgivare, fick en behandling till och det var något då som hände. Jag gick 12-stegsprogrammet, träffade andra i samma situation och insåg att jag var tvungen att ge upp min gamla bekantskapskrets. Räddningen var att träffa andra i samma situation annars hade det inte varit möjligt.

Andningshål

Samtidigt blev musiken ett andningshål och en vindriktning som drev honom åt rätt håll.

– Det jag trodde gav frihet insåg jag var tvärtom. Jag lärde mig att drogerna hindrat mig.

40 år gammal har Morgan de Boer ett annat fokus. Han är tvåbarnspappa, sköter sitt jobb och ventilerar all sin kreativitet med både Sveket – och Madman's Choice.

Sveket

Är: 40-årige Morgan de Boers hiphopprojekt, som nu gör debut. Han är uppvuxen i Backa. Bor nu i Linnéstaden.

Musiken: Är med texter på svenska med gäster som Dogge Doggelito, Martin Westerstrand Skans från Lok och Lillasyster samt Emrik från Stonefunkers. Musiken är inspirerad av blandra Beastie Boys och Eminem.

Aktuell: Med singeln "Dansar på din grav", som kommer följas upp "Du väntar på ditt liv" nu i december där Dogge gästar.

Hobby: Har upptäckt swimrun och tävlar i det.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG