"Så som i himmelen" lockade hundratals barn

De kom i hundratals. Från Backa till Billdal. Barn med förhoppningar om att få spela i den populära musikalen "Så som i himmelen" när den kommer till Göteborg.

  • Publicerad 17:38, 5 feb 2020

I det här skedet är det viktigast att de är sig själva.

Repetitionsregissör Thérèrse Andersson Lewis manar försiktigt på barn efter barn under den audition som lockat cirka hundra förhoppningsfulla ungar, som vill vara en del av musikalen "Så som i himmelen". Regissör Kay Pollacks film från 2004 blev musikal på Oscars i Stockholm. Succén blev snabbt ett faktum och till dags dato har mer än 220 000 personer sett den, som spelas fram till mitten av mars.

– Då det var jobbigt vissa dagar var det bara att gå tillbaka till manus. Det har en väldig integritet och det finns ingen ironi. Det är en historia som rymmer både glädje, skratt, allvar och tårar, säger Fredrik Kempe, som skrivit musiken till musikalen och som är i Göteborg för att närvara då de unga adepterna söker för en roll i "Så som i himmelen".

Till Göteborg

Musikalen kommer till Göteborg, med premiär på The Theatre den 15 maj. Hela ensemblen från Stockholm kommer till Göteborg. Med huvudrollsinnehavare som Malena Ernman, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Anders Ekborg o Christopher Wollter.

– Ja, till och med den tekniska personalen, som när som på en, förklarar producenten Johan von der Lancken, även han på plats i Göteborg.

Men för barnrollerna krävs det däremot nya ansikten.

Turligt för produktionen finns det en hoper barn (69 stycken) som medverkar i musikalen "Oliver!" på Göteborgsoperan med final i slutet av april.

Flera från "Oliver!" söker

Flera av dem söker också till "Så som i himmelen", som Agnes Westin, 9, från Backa, Thelma Modig, 10, från Billdal, och Philip Mathiesen, 13, Vasastan och Änggårdsgrabben Viktor Werlenius, 13. Han som tillsammans med två andra delar på huvudrollen Oliver i "Oliver!".

Inför Thérèse Andersson Lewis får de ungefär fem minuter, där varje audition filmas för att sedan granskas.

– I det här skedet är det viktigast att de är sig själva, menar Fredrik Kempe.

– Ja, många tror att det svåra inom teater är att lära sig repliker. Men det viktigaste är att få det att kännas som om det är på riktigt, fortsätter Anders Ekborg, rutinerad musikalartist med en av huvudrollerna i "Så som i himmelen".

Ser framemot Göteborg

Han ser fram emot att komma till Göteborg, en stad som han både utbildade sig och har spelat mycket i.

– Jag har gode erfarenheter härifrån. De senaste åren har det varit mest för mina julkonserter. säger han.

"Så som i himmelen" berör och producenten Johan von der Lancken får bevis på det.

– Ja, varje vecka får jag 10 A4-sidor med hyllningar, som jag brukar läsa upp för produktionen. Normalt sett är det ju kvinnor som skriver. Men här har även gubbarna kapitulerat.

Så som i himmelen

Är: En musikal baserad på Kay Pollacks film med samma namn från 2004. Hade premiär i september 2018 på Oscarsteatern i Stockholm.

I rollerna: Malena Ernman, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Björn Kjellman, Morgan Alling, Anders Ekborg, Sara Jangfeldt, Christopher Wollter, Rikard Björk med flera.

Manus: Kay och Carin Pollack.

Musik: Fredrik Kempe samt Stefan NIlsson/Py Bäckman.

Regi: Markus Virta.

Kommer: Till Göteborg med premiär 15 maj på the Theatre för att spelas till och med 14 juni.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG