2019. Scenfest med Sarah Klang, Teater Hybrid och Bad Cash Qartets comeback. Foto: Kai Martin

Så var nöjesåret som gått

Shower. Konserter. Musikaler. Teater. Musik. Skivor. Jo, visst har 2019 varit ett år fyllt av händelser. Här är Göteborg Direkts nöjesreporter Kai Martins val ur ett strikt Göteborgsperspektiv.

  • Publicerad 13:20, 31 dec 2019

Emelie Strömberg i suverän huvudroll.

Album:

Klabbes Bank: "Bnk" – jazzgruppen ledd av keyboardisten, komponisten och ljudutforskaren Klas-Henrik Hörngren väljer att söka sig över gränserna.

Sarah Klang: "Creamy blue" – efter att ha kramat genombrottsåret 2018 fortsatte hon att famna 2019 både på scen och skiva.

Joel Alme: "Bort bort bort" – med texter på svenska har han kommit närmare – både sig själv och sin publik.

Lisen Rylander Löve: "Oceans" – rutinerad debutant som har jazzen som bas med oceaner av inspirationskällor.

Live:

Bad Cash Quartet: Slynglarna har blivit medelålders, men bjuder ändå upp när de gjorde comeback på festivalen Gården, Trädgårdsföreningen i juni.

Lok: De grälade sig ur ett fantastiskt samarbete och surade i 17 år innan de fyra kom på bättre tankar och återförenades. Spelningarna på Pustervik var vederkvickande käftsmällar.

Robyn: Konserten på Gothenburg Film Studios i februari var egentligen inte så minnesvärd eller ens bra, men kort därefter fyllde hon Madison Square Garden i New York och skapade allsång hela vägen ned i tunnelbanan.

Show:

Ola Salo: Hans debut på showscenen med "It takes a fool to remain sane" på Rondo gav mersmak. En föreställning som gick att se om och om igen.

Danny Saucedo: Med "The run(a)way show" på The Theatre visar den 33-årige showmannen har han inte har någon överman (eller -kvinna) i svensk showbiz.

Stefan Andersson: Med "Flygblad över Berlin", premiär i januari på Kajskjul 8, tog han sina musikaliska historielektioner vidare och närmare nutiden. Premiären var hisnande stark. Fler föreställningar bjuds efter årsskiftet.

Teater:

"Flickan med svavelstickorna" – Backa Teaters uppsättning efter HC Andersens sorgliga saga var smärtsamt vacker. En intensiv stumfilm i svartvitt som berörde med Emelie Strömberg i suverän huvudroll.

"Fröken Julie"Strindbergs klassiska kammar- och triangeldrama får sprakande liv i färska Teater Hybrids uppsättning med unga skådespelarna Sophia Lücke, Brinde Karlsvärd och Lava Lidén i glödhett spel.

"Vi som fick leva om våra liv"Mattias Andersson, konstnärlig ledare på Backa Teater, gör grand finale med egensinnig och stark teater.

Musikal:

"Oliver!" – Göteborgsoperans grandiosa uppsättning musikalen baserad på Charles Dickens roman är en fröjd för alla sinnen.

"Närmare kanten" – Göteborgarna Martin Schaubs, Patric Rydmans och Mattias Palms uppsättning om psykisk ohälsa är gripande och stark. Har förutom scenuppsättningen också kommit på skiva. Även en filmdokumentär getts ut om arbetet bakom musikalen.

"Den osalige – en komedi om en fars som blev en musikal"Per Andersson och Håkan Johnsson bjöd på inte bara sommarens utan också årets skratt med denna nyskrivna, hårt skruvade, uppsättning på Gunnebo.

Minnesvärt:

"Art of Banksy" – en utställning med tveksamma förtecken på galleri Fredstan med brittiske underground- och inkognitokonstnären Banksy. Dagen efter vernissagen i maj klottrades fasaden till galleriet ned fullständigt. Ett grepp av Banksy eller effektsökeri av galleristen…?

"Staten och kapitalet"Metallica bjuder på Ebba Gröns version av Blå Tågets låt när de amerikanska thrashhjältarna gästar Ullevi i juli.

"I'll be gone" – dokumentären om Broder Daniel blev en sorglig historia knappast värdig ett band som gjort så stort av- och intryck i svenskt musikliv.

Kulturkalaset – som blev Gothenburg Culture Festival som villade bort göteborgarna fullkomligt, förvisso med minskade anslag och färre scener. Vad blev det av satsningen mot jubileumsåret 2021…?

Håkan Hellström – ja, han som inte ens spelade 2019 skapar uppståndelse med kommande konserter. Inte mindre än fyra utsålda Ullevispelningar i sommar.

Troublemakers – mitt under konserten i Halmstad i somras drabbades sångaren Christer Blomgren av en hjärtattack. Han klarar sig och står på scen igen i september.

Vi är GBG

    Vi är GBG