Saga tonsätter sin egen dagbok

Med sin mjuka, mörka röst har 22-åriga Saga Back redan hunnit imponera. När hon nu albumdebuterar med "All is not well in heaven" är det med hudnära låtar, som vågar kommer nära.

  • Publicerad 17:24, 8 maj 2021

… det personliga vill jag skriva själv.

Berättelser eller dagboksanteckningar…?

22-åriga Saga Back tvekar inte en sekund på frågan om hennes drabbande texter.

– Det är definitivt mer dagboksanteckningar. Men då jag skriver med andra blir det mindre av det och mer av ett koncept. Men det personliga vill jag skriva själv, säger hon som använder sig av sin mobil för att skriva ned anteckningar som sedan får gro till texter.

– Musiken kommer när jag skriver text. Då sätter jag mig vid pianot.

Finns det några tabun i det du skriver?

– Nej, jag tror inte det. Jag skriver ganska brett och kan nog skriva om vad som helst.

Ny innebörd

Under Saga Backs gymnasieår gick hennes mamma bort. En händelse som kom att påverka låtskrivandet.

– Det var hennes idé att skriva låtar som gymnasiearbetet. Sedan blev hon sjuk.

Först efter studenten skrev Saga Back "Heavens not ready", som också blev video.

– Då fick låten en ny innebörd, som en hyllning till olika relationer.

Redan som tioåring började Saga Back att spela gitarr och piano. När hon gick i fyran skrev hon en låt tillsammans med en kompis, som Saga Backs mamma översatte till engelska och som sedan var med i en talangtävling i skolan.

Hon är uppvuxen i Lerum, gick på Rudebecks gymnasiet för att läsa naturvetenskaplig linje. Avbröt satsningen på elitgymnasiet i centrala Göteborg för samhällsvetenskaplig linje ute i Lerum. Flyttade efter gymnasiet till Göteborg och Masthugget, jobbade på Röda stens kafé innan studierna i Uppsala lockade.

Viktigt uttrycksmedel

Då hade musiken sedan en tid varit en stark dragningskraft och ett viktigt uttrycksmedel.

– Det var väl i åttan, nian som jag upptäckte att det var kul att sjunga. Vi fick en uppgift i musiken att skriva en låt och uppträda med den. Jag tror jag behövde det, säger hon.

– Efter högstadiet valde jag att ta sånglektioner för jag ville uppträda. Examensjobbet blev att spela in en ep, som släpptes på Spotify. Men den är borttagen nu. Efter det kom en låt med i "P3 osignat". Jag gjorde allt bara för att det var kul. Året efter studenten kom låten som blev min första singel, som jag släppte själv.

Gjort intryck

Hon summerar sin karriär som inte är så lång i hennes 22-åriga liv. Men redan har hennes mörka röst och personliga låtar gjort djupt intryck. Singeln "There… you go again" blev snabbt en streamingfavorit och har nu miljontals lyssnare. När hon nu albumdebuterar med "All is not well in heaven" är det med en mognad där hennes mjukt, mörka röst finns uppriktigt nära.

– Nu är jag sugen på att skriva musik och testa att skriva mer med andra.

Saga Back

Är: 22. Sångerska, låtskrivare och student, läser fred och utvecklingsprogrammet i Uppsala. Räknar singeln "There you go… again" (2018) som sin debut. Men gjorde en ep 2016, som ett gymnasiearbete. Nu borttagen från Spotify.

Bor: I Uppsala, uppvuxen i Lerum. Har bott i Masthugget.

Aktuell: Med albumet "All is not well in heaven" som föregåtts av ett gäng singlar. Spelade på Pustervik då streamfestivalen som produktionsbolaget Jubel arrangerade i Malmö, Stockholm och Göteborg 10 april.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00