Said – både berg- och greppsäker

Inget berg är brant nog för Said Belhaj. Han som sedan barnsben längtat efter att utmana klipporna och nu tillhör eliten inom klättringssporten i världen.

  • Publicerad 15:40, 15 aug 2020

Jag var så besatt att jag tänkte att jag gör det ändå.

Han har klättrat nära nog tre fjärdedelar av sitt liv. Allt sedan lockelsen av Rallarberget, det resliga stupet som vätter mot Krokslätt där Said Belhaj växte upp.

– Jag är en religiös person. Gåva eller kall, beroende på omständigheterna, men det var klättring jag skulle göra. När jag såg berget från mitt sovrumsfönster lockade det. Jag måste bara dit, förklarar han.

Episka strapatser

Sagt och gjort. Han fick med sig ett gäng kompisar och utmanade av utmaningen började klättringsäventyret.

– Det var episka strapatser på den tiden, säger han och ler åt minnet.

– Det var jävligt kul och ett äventyr, det som vi var ute efter.

Så när andra sysslade med sporter som fotboll växte intresset för klättring, helt på eget bevåg, för Said Belhaj

– Ja, för mig var det som att ge mig ut i något okänt. Jag fick fatt på den enda boken som fanns på biblioteket om klättring, Per Callebergs. Det var daterade tekniker. Men då, när jag var nio, tio år fanns ingen organiserad klättring för barn. Man var tvungen att vara 16 år. Jag var så besatt att jag tänkte att jag gör det ändå.

Naivt, kanske. Men ändå inte dumdristigt. För redan tidigt förstod han att säkerheten var viktig. Men säkerhetsredskap var dyra för en tioårig grabb. Lösningen fann han på en äng i sommarlovets Finland. En utrangerad Saabs säkerhetsbälte fick bli första säkerhetslinan.

Avancerade snabbt

Så han avancerade inte bara snabbt tekniskt utan också inom svensk klättring över lag. Redan som ung blev han ett namn inom sporten.

– Jo, men det kändes som en evighet. Men när jag kom in i klättersammanhang och fick klättra med andra var det som ett uppdämt behov.

Intresset upptog det mest av dygnets 24 timmar. Utförde han inte någon utmaning kunde filmen "Cliffhanger" med Sylvester Stallone stilla intresset. Temat...? Klättring, förstås.

– Jag tror jag har sett den tusen gånger.

Said Belhaj är mångfacetterad, talar flytande finska, engelska och arabiska samt, förstås, svenska. Finskan har han fått av sin mamma. Arabiskan av sin marockanske pappa. Svenska från uppväxten i Krokslätt och Göteborg. Engelskan i skolan och klättrandet har också gett franska och spanska. Han har besökt cirka 50 länder genom klättringen. Lägg till att han är fotograf av rang plus musiker, främst inom nord- och västafrikansk musik.

– Som mest handlar det om 80 spelningar på ett år. Främst klubbspelningar på vintern och någon turné plus festivalspelningar på sommaren.

Klättring i värdsklass

Men det är klättrandet som är hans arbete. Han lever mestadels i sin skåpbil, spartanskt inredd där skuffen består av ett etage där madrassen är sovplats och undertill finns all utrustning. Jo, visst är det skönt att sova i en riktig säng emellanåt, men berget, friheten och äventyret är värt så mycket mer.

Efter att coronapandemin fick grepp om världen fick Said Belhaj ge upp klättringen i södra Frankrike och bege sig hem i aprils inledning. Nu är det Bohusläns klippor som lockar där han genom vänner och egen efterforskning hittat ställen som utmanar i närmiljö.

– Bohuslän är bäst för klättring i Norden. Det är unikt med granit som är greppbar.

Said Belhaj

Är: 39 år, uppvuxen i Krokslätt, Mölndal. Skriven hos sin mamma i Askim, men har sin bil som mobil bostad. Bor emellanåt hos flickvännen Sandra i Majorna.

Yrke: Klättrare med världen som arbetsfält. Men är också fotograf och musiker. Har initierat ett jam på helgerna i Slottsskogen tillsammans med Göteborgsmusikern Johan Johansson och musiker med tio olika nationaliteter.

Bakgrund: Började klättra som tioåring. Blev snabbt ett namn inom svensk klättring för att sedan utvecklas till ett världsnamn. Inför en klättringmässa 2009 i Göteborg besteg han Gothia Towers på en kvart.

Visa merVisa mindre

Said Belhajs Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Ramberg –Utby

Jungans – Paley

Järntorget – Götaplasten

Delsjön – Slottsskogen

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Nefertiti – Pustervik

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Gothia Towers – Skanskaskrapan

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11