Sandro bjuder på mer än bara fika

Med Sandro Zurita Santiestevez har Café Slätta Damm blivit extra allt. Julmusik i juli. Surströmming som serveras i augusti. Inget är omöjligt för den uppfinningsrike kaféägaren.

  • Publicerad 18:00, 22 aug 2021

...mina gäster skulle inte uppskatta om jag hade stängt.

Nej, att vara arbetslös var inte något som passade Sandro Zurita Santiestevez. Så när annonsen på Blocket dök upp, om möjlighet att ta över Café Slätta Damm, den där hösten för några år sedan var det en lockelse för svår att inte anta.

– Det var ett par som haft det i något år, säger Sandro Zurita Santiestevez.

Redan när han slog upp dörrarna efter övertagandet i januari för sex år sedan var han inställd på två saker.

– Jag hade ju varit arbetslös ett tag, så jag visste att jag skulle klara mig med liten lön, säger han.

Mer än ett fik

Han ville med sitt kafé skapa något mer än ett fik.

– Ja, jag vill sätta min prägel med en gång. Med charm, servicekänsla och falsksång, säger han med ett varmt leende.

– Det skulle bli sång med Gunnar Wiklund, Olle Adolpson och Evert Taube, förstås. När folk fick höra mig sjunga de sångerna frågade "Kan du sånt?".

Jo, och det har sin förklaring. När han tillsammans med sin syster och mor kom som flyktingar till Sverige 1981 möttes de av en kommitté från Surahammars kommun, som välkomnade på spanska.

– Jag knuffade mamma i sidan och sa "Hör, de pratar spanska i Sverige!". Men det var den enda kvällen de gjorde det.

Lärde sig Taube

Istället var det en lärare i svenska som introducerade den unge flyktingen i det nya språket genom musik. Som Evert Taubes rika musikvärld, där ju mycket av musiken är hämtad från just Sydamerika. En tonvärld som Sandro Zurita Santiestevez kunde känna igen.

– Så jag lärde mig svenska och jag lärde mig Evert Taube.

Från en tid i Surahammar väntade Göteborg och Hammarkullen, fortsatt skolgång på Hammarkulleskolan, nära hemmet. Men till gymnasiet väntade nya utmaningar,

– Jag hade sökt till jordbrukslinjen i Dingle för jag ville bli bonde, säger han, som fick packa väskan för att ta sig till den lilla orten vid gamla E6 i mellersta Bohuslän.

Men när han saknade ekonomi att ta körkort föll de agrara planerna.

– Så kom mamma och sa att hon hade ett jobb till mig.

Plötsligt fick Sandro Zurita Santiestevez möjlighet att jobba med jord och med sina händer,

– Ja, jag blev trädgårdsmästare på Medicinareberget. Samtidigt med det gick jag en serveringskurs, som gjorde att jag senare jobbade på SJ. Det var då jag fick möjlighet att utveckla den här känslan för service.

Öppet nästan jämt

Den som gör att han nu har öppet årets alla dagar från 11 till 17, förutom julafton och nyårsafton. Med fliten kommer också bristen på ledighet. Sandro Zurita Santiestevez dagar blir långa från tidig morgon till sen kväll.

– Så semester har jag inte haft på ett tag, även om jag skulle vilja ha det. Men mina gäster skulle inte uppskatta om jag hade stängt.

Kanske inte så konstigt. Sandro Zurita Santiestevez bullar ju, som sagt, inte upp bara för fika. I helgen finns surströmming på menyn för den hågade. I juli kan han bjuda på extra smöriga mackor tillsammans med musik av smörsångaren Julio Iglesias. Eller varför inte, i samma månad, duka upp för jul(i)stämning på tema jul i juli. Midsommar...? Ja, då kan man se honom i självaste Slätta Damm sjungandes "Små grodorna".

Varför?

– För att jag trivs fantastiskt bra. Jag har hamnat rätt med ett kafé där man inte behöver krångla till det. För det får jag uppskattning och stöd från mina gäster.
 

Sandro Zurita Santiestevez

Är: 52. Kaféägare till Café Slätta Damm, som han har drivit i sex år. Driver också Våffelkaféet Soldattorpet på Skansberget sedan några år.

Bor: Landala.

Familj: Ensamstående. Har en syster med familj, som närmaste släktingar.

Intressen: "Hinner inte riktigt med, men försöker dansa..." Har varit engagerad i Hammarkullefestivalen och har sålt fika där, ett frö som såddes för den nuvarande näringsverksamheten han driver.

Bakgrund: Kom från Bolivia till Sverige som flyktingbarn tillsammans med sin mor och syster i början på 80-talet. Kom först till Surahammar innan Hammarkullen blev familjens bostadsort.

Visa merVisa mindre

Sandros Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Saluhallen – Kville saluhall

Röda sten – Saltholmen

Götaplatsen – Järntorget

Hisingsparken – Delsjön

Filmfestivalen – Bokmässan

Kulturkalaset – Way out West

Gamla Ullevi – Scandinavium

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39