Sara aktuell med två tv-serier

För Sara Kadefors får romanskrivandet vänta. Just nu är det författande av manus som gäller. Nu är hon aktuell med två tv-serier – "Tsunami" och "Dejta" – med start i februari.

  • Publicerad 13:39, 30 jan 2020

Det gäller att ha is i magen då man får kritik.

Hon har bott längre i Stockholm än i Göteborg. Men identifierar sig mer med hemstaden än huvudstaden.

– Jag tror att den staden som man växer upp i som ung är den man identifierar sig med, säger Sara Kadefors.

– I Stockholm har jag ingen historia och träffar ingen som påminner mig om vad jag en gång har gjort. Det är så rent.

Snabb karriär

Hon är programledaren som gjorde sig ett namn i radio och gjorde en snabb karriär. Vass. profilstark och en ung kvinna som syntes, verkade och tog plats. Så kom erbjudandet om jobb i Stockholm, väl där träffade hon sin blivande man, Henrik Georgsson.

– Men vi flyttade tillbaka då vi väntade vårt första barn 1996. Efter ett och ett halvt år flyttade vi upp igen. Henrik hade inte så mycket här, hade precis gått ut Dramatiska Institutets regilinje och jobben fanns i Stockholm, säger Sara Kadefors.

– Jag kan absolut tänka mig att flytta tillbaka. Men inte han.

Vågade ta steget

Samtidigt är det i Stockholm som Sara Kadefors har sina uppdrag. För sedan 20 år tillbaka är det författare som är hennes yrke och just nu med fokus på manusskrivande.

– Att jag vågade ta steget att börja skriva berodde mycket på att jag träffade Henrik. Jag hade länge drömt om att skriva historier och kände att jag kanske fick lov att göra det. Jag började testa och utvecklade ett manus, där jag fick betalt för att göra det. Det blev inget, så istället förvandlade jag det till prosa, berättare hon.

– Så jag fastnade i romanskrivandet.

Debuterade 2001

Debutåret 2001 blev en succé. Första boken – "Långlördag i city" – belönades med Författarförbundets debutantpris. Senare samma år fick hon Augustpriset för sin andra bok – "Sandor slash Ida".

– Jag fick en stämpel som var positiv. Folk blev intresserade av mina berättelser, säger hon.

Om manusskrivandet inte gav något napp inledningsvis har det gjort det de senaste åren. Inte mindre än två tv-serier – "Tsunami" och "Dejta" – har premiär i SVT i februari.

– Jag minns inte riktigt när jag började med "Tsunami", men kanske tre år sedan. Det var producenten som kom med idén, att handlingen skulle utspela sig på plats i Stockholm. När jag började skriva fanns det inget motstånd från finansiärer, trots allvaret i historien, säger Sara Kadefors.

– Det har varit ett kollektivt arbete där manus och regi har gift sig. Henrik, min man, hade precis blivit klar med "Bron", så det var lämpligt med det här projektet.

Det är drygt 15 år sedan tsunamin – är det först nu man kan göra en tv-serie om händelserna?

– Det har ju gjorts filmer och dokumentärer tidigare. Men de har ju handlat om själva katastrofen. För mig var det viktigt att fokusera på anhöriga, de som inte var där, och effekterna av ett sådant trauma som katastrofen gav. Det är en mörk serie, men ändå en hyllning till livet.

Sara Kadefors har varit involverad i processerna av tv-serierna. Något hon uppskattar.

– Jag har haft förmånen att jobba med prestigelösa regissörer och jag har funnits tillgänglig hela tiden. För mig har det varit viktigt att lyssna, men samtidigt behålla min integritet. Det gäller att ha is i magen då man får kritik.

Sara Kadefors

Är: författare, före detta programledare i radio. 54 år. Född i Biskopsgården. Uppvuxen i Landvetter. Flyttade som 19-åring till Göteborg och Majorna. Bor med maken, regissör, Henrik Georgsson i Stockholm. Har två söner, 20 och 24 år.

Genombrott: 2001 med böckerna "Långlördad i city" och "Sandor slash Ida" – den förstnämnda fick Författarförbundets debutantpris, den andra belönades med Augustpriset.

Aktuell: Med två tv-serie baserade på hennes manus. Dels "Tsunami", regisserade av maken Henrik Georgsson, dels "Dejta" med premiär 3 februari respektive 24 februari, både i SVT.

Visa merVisa mindre

Sara Kadefors Göteborgsfavoriter

Järntorget – Mariaplan

Slottsskogen - Delsjön

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Spårvagn – Färja

Botaniska trädgården – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskekörka

Linnégatan – Avenyn

Röda sten – Saltholmen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG