Utmanar. Sara Aldén vill utmana jazzen med sin musik. Foto: Maja Lindgren

Sara vill utmana jazzens norm och form

Sara Aldén är fostrad i jazzen sedan barnsben. När hon nu solodebuterar och tar sig an den amerikanska sångboken är det med både kärlek och trots till genren.

  • Publicerad 17:00, 28 maj 2022

Sara Aldén står på två ben i sin utbildning. Dels en master på Musikhögskolan i Göteborg. Dels en i genusvetenskap på universiteten. Allt görs just nu. Samtidigt. För att spetsa till det ytterligare albumdebuterar hon med musik som är något av ett trots mot jazzens norm och form – och kärlek till genren.

– Jag tycker sällan att de versioner från den amerikanska sångboken som görs är något annat än kopior, säger hon som ändå valt att utmana den amerikanska sångboken.

– När jag har gjort dem är det med utgångspunkt från vem jag är och med mitt band.

Det har inneburit versioner med Sara Aldéns faiblesse för improvisation och med hennes röst i centrum till arrangemang som är både avskalade och inkännande för vad som händer i musiken.

Hon erkänner att hon har en bråkig relation till materialet.

– Men när August Björn (piano) och Daniel Andersson (kontrabas) började spela ihop bestämde vi oss från början att musikens förflutna inte skulle äga oss. Vi ville spela förutsättningslöst ihop och göra låtar som vi hade gett upp.

Hon förklarar att det finns mycket "do and don't" inom jazzen. Något hon vill bryta med och påverka i en friare riktning.

– När man gör det möte man mycket motstånd. Men som kvinna och sångerska vill jag stå fri mot koderna. För mig är det här en kärleksförklaring till det nya rummet i jazzen, säger hon om solodebuten "A room of one's own".

Sara Aldén

Är: 32. Sångare, kompositör, föreläsare och student med master på Musikhögskolan och i genusvetenskap på universitetet i sikte. Har sjungit professionellt sedan 12-årsåldern.

Bor: I Johanneberg. Uppvuxen i Sala.

Aktuell: Med albumet "A room of one's own", som föregåtts av singlarna "Very early (you and I)" och "Moon river".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44