Seglade över Atlanten: "Var riktigt illa"

Han har korsat oceaner med Götheborg och vikingaskeppet Harald Hårfagre. Har seglat genom Nevadas öken. Dessutom är Henrik Wallgren både musiker och författare – aktuell med bok och på scen.

  • Publicerad 17:15, 23 okt 2021

Jag har varit nära döden några gånger...

När han med kollegorna, vännerna och kombatanterna Stefan Sporsén och Per Umaerus drog igång Viruspojkarna tidigt under pandemin 2020 var det för att underhålla både sig själv och andra. Trions musik – svenska örhängen med nyfyndiga texter – gav en viral sensation. I somras mötte de sin publik. Den 30 oktober blir det tack och hej på Lorensbergsteatern.

– Ja, nu får det vara bra, säger Henrik Wallgren, om allt som startade med videohälsningar på Facebook.

– Vi kommer ha med Galenskaparnas Claes Eriksson, men sedan lägger vi Viruspojkarna på hyllan.

Kvickt uppkommen

Ja, trion var en kvickt uppkommen tanke. Ungefär som det brukar vara för den kreative och rastlöse Henrik Wallgren. Han som svarar ja först och, kanske, tänker sedan.

– Ja, jag har alltid gjort det som har fallit mig in. Ofta kan det verka som om det är präglat av en stor lätthet. Men jag har aldrig velat krysta fram någonting, säger han.

– Så då vi – Per och Stefan – gör något ihop, som vi gjort från och till under 20 år, blir det intensivt. Vi är så otroligt olika med olika behov. Så träffas vi. Gör något. Sedan kommer panikkänslorna och då måste jag ut på havet. Sedan träffas vi igen.

Havet är något som sedan Henrik Wallgren var grabb har lockat. Så har han kunnat mönstra på ostindiefararen Götheborgs jungfrufärd 2006, men också seglat (ja, faktiskt) genom Nevadaöknen med the Windwagon 2012 (en resa som blev en tv-dokumentär). Men färden med vikingaskeppet, drakbåten "Harald Hårfagre" 2016 blev för mycket äventyr även för äventyraren Henrik Wallgren.

– Det var otroligt att det gick väl. Resan var alldeles för tokig och oansvarig. Men jag har lärt mig mycket av det. Jag har varit nära döden några gånger, men det här var på en helt ny nivå. Det var riktigt illa, säger han om resan som skulle ta sällskapet från norska Haugesund till Newfoundland.

Han pratar framför allt om den sista etappen mellan Grönland och den kanadensiska ostkusten.

–Vi drabbades av två orkaner, isberg och tekniska problem. Det handlade om fem, sex dygn utan räddning.

Etappen gjorde att Henrik Wallgren valde att hoppa av, väl framme i Kanada, för att komma hem till sin hustru, barn och barnbarn.

– Jag var arg på mig själv som utsatte mig och min familj för det här. Jag tror jag var en av få ombord som fattade vidden av hur illa ute vi var.

Sådde fröet

Strapatsen med "Harald Hårfagre" sådde fröet till hans nya roman, den dystopiska "Jättarnas frö".

– Jag har alltid varit svag för undergångsskildringar, har läst och sett allt, som filmer och återkommer alltid till det. Jag har gjort det i Oro, likaså när jag gjorde Futuredrome 2002. Det går i skov.

Han erkänner att utan hans roll som äventyrare hade boken varit svår att skriva.

– Jag tycker att jag är en främmande fågel. Något av en svensk Jack London. Jag känner mig helt out, säger han.

– Det finns många grymma kulturarbetare och äventyrare, men få som använder det.

Att förena det...?

– Exakt. Jag vet inte varför, men det kanske inte är så framgångsrikt. Men jag gör det för att det är kul.

Henrik Wallgren

Är: 56. Författare, musiker, låtskrivare, skådespelare och äventyrare. Var medlem i bandet Sockerbeat på 80-talet för att i slutet av det årtiondet bilda bandet Oro (Organic Revolution Orchestra), som var verksamma in i 90-talet. Skrev med Stefan Sporsén musik till "Frankenstein" på Göteborgs Stadsteater (1999) och för musikalen "Pearl Harbour" till Riksteatern. Seglat med Ostindiefararen, drakbåten Harald Hårfagre och the Windwagon genom Nevadaöknen. Låg bakom live-projektet Futurdrome vid Kinnekulle 2002.

Bor: På Brännö, uppvuxen i Långedrag.

Familj: Fru och barn. Fyra barn från ett tidigare äktenskap. Två barnbarn.

Aktuell: Med dystopiska romanen "Jättarnas frön". Uppträder med Viruspojkarna på Lorensbergsteatern 30 oktober.

Visa merVisa mindre

Henrik Wallgrens Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Järntorget – Götaplatsen

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Jungans – Paley

Filmfestivalen – Bokmässan

Södra skärgården – Norra skärgården

Feskekörka – Saluhallen

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21