Åter på scen. The Shakers, med originalsångaren Tommy Rander i mitten, är spelklara. Foto: Kai Martin

Shakers skakar om igen

Två Tio i topp-låtar. Förband till Rolling Stones. Jo, Göteborgsbandet the Shakers skakade om Popsverige på 60-talet. Nu är bandet redo igen – med spelning på hemmaplan.

  • Publicerad 11:33, 8 nov 2019

Rolling Stones snodde vår sprit!

Mellan 1964 och 1968 var the Shakers med sångaren Tommy Rander i spetsen bandet som rörde om i popgrytan i Sverige.

Bland grupper som Hep Stars, Mascots, the Shanes och, förstås, Göteborgsfavoriterna Tages var the Shakers gruppen som var lite stökigare och som höll mer på Rolling Stones än Beatles välkammade musik.

Tänk 90-talets britpopstrid mellan Blur och Oasis, där Tommy Randers Shakers stod i strid mot Tages om att bäst ta plats på popscenen.

Tog slut 1968

Men 1968 tog det slut. Då hade gruppen hunnit med att turnera flitigt inte bara inom landets gränser utan också gjort sina turer till Norge och Danmark.

– Ja, vi var till och med en sväng i Benluxländerna och Polen, där vår turné närmast var att likna vid ett statsbesök, säger Tommy Rander.

– Men på grund av att Rolling Stones skapat kravaller i Warszawa tidigare var det rockförbud i huvudstaden. Så där fick vi inte spela.

Bandet fick sin beskärda del av framgångar. Var på topplistan Tio i topp två gånger med låtarna "Too much monkey business" 1964, Chuck Berrys klassiker, och "All I want is my baby" 1966. Dessutom agerade the Shakers förband till storheter som Rolling Stones.

– Ja, och det finns en story om hur de snodde vår sprit i Helsingborg. Något jag använde mig av för att få en intervju på 70-talet med Mick Jagger, ler Tommy Rander.

Skivbolagsdirektör

Efter att the Shakers brutit upp nyårsafton 1968 fortsatte Tommy Rander att stöka runt i svenskt musikliv – dels som nöjesreporter för GT och senare Aftonbladet, dels som programledare i Sverige Radio och dels som frontman för skivbolaget Nacksving i Göteborg med artister och band som Björn Afzelius, Nationalteatern, Ensamma Hjärtan och Motvind.

Det var också i egenskap som skivbolagsdirektör han blev delaktig i det som kom att bli ANC-galan, den som 1985 samlade svenska artisteliten mot det sydafrikanska apartheidsystemet.

– Det var faktiskt orsaken till att the Shakers återförenades första gången, förklarar Tommy Rander.

– Det var flera konserter som gjordes inom Afrikagrupperna inför galan på Scandinavium. På en förfrågan om inte vi skulle spela på en sådan införspelning var det svårt att tacka nej.

Viktigt att repa

Det har blivit fler gånger sedan dess. Men allt mer sällan mer originalsättningen.

– Ja, av förklarliga skäl. Folk dör eller blir för sjuka för att spela. Sedan spelar vi ju inte så ofta heller, säger Tommy Rander som Göteborg Direkt träffar med nuvarande sättning inför ett av repetitionerna inför den kommande turnén med start i Göteborg på M/S Marieholm ikväll, fredag 8 november, som följs av spelningar i Tranås (9/11) och Stockholm (10/11).

– Det är viktigt för oss att repa. Vi saknar ju rutinen och det blir värre med åren.

Repertoaren då, era två Tio i topp-låtar och mycket 60-tal?

– Vi spelar "All I want is my baby". Den andra var en jävla olycka. Då skulle vi egentligen spelat in "I've got my mojo working", men den blev för lång för dåtidens singelutgivning. I övrigt blir det nog mer 70-tal än 60-talsmusik, säger Tommy Rander.

The Shakers

Är: Rockband från Hisingen, Göteborg som startade 1962 som Rangers, men skiftade namn till the Shakers 1964. I originalsättning fanns Tommy Rander, sång, Roger Löwfendahl, gitarr, Bo Börjesson, trummor, och Kjell "Ploppen" Andersson, bas. Bandet la av nyårsafton 1968 efter att ha turnerat flitigt inte bara i Sverige. Har sedan 1985 återförenats vid flera tillfällen. Har gett ut elva singlar och en 30-spårs samlings-CD.

Aktuella: Med spelning i Göteborg på M/S Marieholm ikväll, fredag 8 november, Tranås (9/11) och Stockholm (Engelen, 10/11). Bandet består i dag av Tommy Rander, sång och gitarr, Kent Börjesson, gitarr, Bosse Fahlander, trummor (med 1968), Patrik Örblad, bas, och Fredrik Asjedal, keyboard.

Vi är GBG

    Vi är GBG