Klubb för alla. Med Shinding på Fyren vill Anne Norén och Matilda Sjöström skapa mys och gemenskap. Foto: Kai Martin

Shinding – mysklubben för alla

Idén är hämtad från Australien. I Göteborg vill Shinding skapa genreöverskridandemöten utan ålders-, köns och kulturgränser – för hela staden.

  • Publicerad 11:20, 16 apr 2022

I juni siktar vi på en
festival.

De startade Shinding hösten 2020 med syftet att skapa ett mysig vardagsrum där olika kulturella utryck möts inför en publik från hela Göteborg.

Anne Norén driver produktionsbolaget Tingberget, där namnet skvallrar om hennes härkomst från Kungsbacka, som ligger bakom Shinding.

Från Australien

Men klubben som hålls en söndag i månaden på Fyrens ölkafé vid Stigbergstorget har sin ursprungsidé längre bort än några mil söder om Göteborg. Från Australien, närmare bestämt.

– Jag bodde där för några år sedan och var med att starta en klubb med just namnet Shinding, säger hon.

– Här har jag sedan jobbat med funktionsrättsfrågor och mänskliga rättigheter. När Matilda och jag träffades kände vi att vi delade värderingar.

Det i sin tur utgjorde starten till klubben Shinding, som efter restriktioner nu tar ordentlig sats igen.

Matilda Sjöström är en upptagen artist. Schemat är späckat med uppdragen som sångerska i Nationalteaterns Rockorkester med turnéer i vår och sommar till finalen på Liseberg den 2 september.

Dessutom är hon engagerade i sina musikprojekt Det Brinner och Steget, där de sistnämnda är singelaktuella med ”Sista bussen”.

– När allt väl har fallit på plats med det här har det inte varit så mycket jobb för mig, säger hon som hade svårt att tacka nej till Shinding.

Shinding vill locka människor i alla åldrar till evenemangen. Allt från barn till äldre. Gränslösheten och umgänget är det primära.

– Barn älskar bra musik och är delaktiga på ett sätt som vuxna inte är, menar Matilda Sjöström.

– Vi vill ha hit fler barnfamiljer och ensamstående. Vi vill skapa ett rum bara för att hänga, fortsätter Anne Norén.

Icke binär

Nu närmast, 17 april, står icke binära queerartisten Kolbrún Inga Söring, som spänner över flera områden av konstnärlig performance.

– Den 15 maj kommer Jaqee och dragartisten Sam Message tillsammans med husbandet Ljudgården, säger Anne Norén.

– Och i juni siktar vi på en festival, som då kommer hållas på Café Hängmatta.

Shinding

Är: En klubb som hålls på söndagar en gång i månaden med två artister per gång som underhåller tillsammans med husbandet. Det är arrangemang med fokus på jämställdhet, social hållbarhet och stor mysfaktor.

Var: Fyrens ölkafé vid Stigbergstorget.

Husbandet: Heter Ljudgården och består av kapellmästare Joakim Fritznér, gitarr, Ebba Nilsson, bas, Malin Almgren, trummor samt Matilda Sjöström, sång.

Aktuell: 17 april då Kolbrún Inga Söring kör ”The story of the little mermaid”, tankar om sociokulturella normer. 15 maj gästar Jaquee och Sam Message. I juni planeras för en festival.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44