Show mellan humor och allvar

Det är med sin röst som Shirley Clamp gjort sig känd. Men nu vill hon nå fler med sin humor – och sitt allvar – i sin egen show. – Jag vill berätta och sjunga om mig själv.

  • Publicerad 15:00, 1 feb 2020

Jag är glad att det har blivit en fortsättning.

I höstas hade Shirley Clamp premiär på sin show "Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt". En föreställning som hon tillsammans med William Spetz skapat och som snabbt blev prisad av både kritiker och publik.

– Jag gjorde den senaste föreställningen 23 november och kom ur bubblan av bekräftelse och beröm strax innan jul. Jag kände mig faktiskt oövervinnerlig. Samtidigt har det varit skönt att komma ur den där bubblan, säger hon.

Snart på scen igen

Men snart kliver hon in i den igen. Den 29 februari, på självaste skottdagen, gästspelar hon med showen på Lorensbergsteatern. Startskottet för en ny sejour på Maximteatern i Stockholm.

– Jag är glad att det har blivit en fortsättning. Annars hade jag varit helt knäckt. Det är skönt att det inte är över med så mycket slit och prestation bakom.

Det är en personlig föreställning där Shirley Clamp hämtar ur sitt liv, bortvald av sin pappa och in i en bransch där man längtar efter bekräftelse.

Skiljer sig från kollegorna

Men hon har valt att berätta med mer humor än allvar. Ett medvetet val för att särskilja sig från kollegor som Sanna Nielsen, Jessica Andersson, Magnus Uggla och Lena Philipsson - för att nämna några – som alla gjort shower med sig själva och sitt liv i fokus.

– Dels vill jag ta kontrollen över min egen berättelse. Dels var jag faktiskt inte så sugen på att göra som de har gjort. Med all respekt för deras insats, jag grät floder på Jessica Anderssons show, men jag vill inte mäta mig med mina fantastiska kollegors insats, säger Shirley Clamp.

– Det är därför som jag ville samarbeta med William Spetz. Jag vill gestalta min historia, men är ju ingen skådis, även om jag nosar på det. Att berätta och sjunga om mig själv är vad jag ville. Men göra det djupare och på samma gång lättare.

Utnyttjar humorn

Hon berättar att hon och hennes närmaste känner till hennes humor. Men kanske inte publiken i så hög utsträckning. I "Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt" utnyttjar hon det. Med humorn har hon tagit ytterligare ett steg i karriären, som hon vill utmana ytterligare.

– Det blev bättre än vad jag vågade hoppas på.

Ruvat på i många år

Idén till föreställningen har hon ruvat på i många år. Att addera humorn till sången och få till fler dimensioner i både sitt artisteri och scenframträdande. Men så gick åren och hon var på väg att ge upp drömmen.

– Det kändes som alla andra hunnit före mig, erkänner Shirley Clamp.

Så kom ett förslag om att sätta upp en show på Maximteatern. Ett år senare var det premiär.

– Jag trodde att de skojade. Ett försök någonstans utanför Borås, kanske. Men Maximteatern!

Shirley Clamp

Är: sångerska, låtskrivare och underhållare. Född och uppvuxen i Viskafors utanför Borås. 47 (fyller 17 februari). Utibldad vi Balettakademins musikalartistlinje i Göteborg.

Genombrott: Kom med låten "Min kärlek" i Melodifestivalen 2004 (tvåa i den svenska uttagningen).

Aktuell: Med showen "Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt", Lorensbergsteatern 29/2. Spelar i "Chess" i Helsingborg i sommar.

Vi är GBG

    Vi är GBG