Siktar mot Majblomman om 100 år

Hon tillträdde tjänsten som generalsekreterare för Majblomman 110 år efter att Beda Hallberg startat organisationen. Nu siktar Tove Lindahl Greve mot nästa 100 år – för barnens bästa.

  • Publicerad 17:30, 24 apr 2021

Att jobba för barn och mot barnfattigdom är så angeläget.

När Tove Lindahl Greve tillträde tjänsten som Generalsekreterare för Majblommans riksorganisation var det för att värna om en mer än hundraårig verksamhet. Men också för att ta sikte mot nästa hundra.

Det var Beda Hallberg, från Onsala, som 1907 såg att det fanns skriande behov för barn med tuberkulos. Inom några år hade hon etablerat Majblomman, som snabbt blev en självklarhet för skolbarn att sälja.

– Beda Hallberg vände sig mot ovanifrånperspektivet i dåtidens fattigvård och ville med Majblomman ge alla barn en möjlighet, säger Tove Lindahl Greve som klev in på sin post 110 år efter att allting startade.

Sparade blommor

För Majblomman har det pandemiska året inneburit många och drastiska förändringar. Som att man med bara fem veckors varsel förra våren fick ställa in försäljningen av fysiska majblommor. Men att kassera de redan producerade blommorna fanns inte på kartan.

– De har sparats och i år kan barnen sälja dem i individuella webbshopar. Ja, vi bestämde att ha en ny blomma i år, men bara digitalt, vilket gjorde att barnen kunde gå loss mer än ett vanligt år.

Så blev det den vackert gulsvartvita, zebra- och tigerrandiga kronbladet, som bland andra 12-åriga Mohammed Tepeku, som går i sexan i Bagaregårdsskolan, legat bakom. Något som GöteborgDirekt skrev om i januari.

– Det är onekligen lite rörigt att hålla reda på de olika blommorna. Den fysiska som barnen säljer och den digitala som alla som bidrar till en digital insamling via majblomman.se får som tack. Men 2022 ska vi vara tillbaka med bara en blomma.

Växte upp i Sävedalen

Hon växte upp i Sävedalen och bestämde sig som 16-åring för att söka till United World College i New Mexico, USA. Ett stipendium hon fick och som gav två års utbildning och examen där.

– Vi var 200 elever med 90 nationaliteter, som bodde tillsammans. Jag tänker ofta på hur mycket jag kom att förstå då, genom att träffa jämnåriga med så olika bakgrunder och referensramar.

Efter examen väntade universitetsstudier i statsvetenskap i Skottland på St Andrews universitet. Därefter blev det Brighton och en masterutbildning i mänskliga rättigheter och migration.

– Efter det fick jag en lägenhet i Majorna och flyttade tillbaka till Sverige.

Hur var det att komma hem efter att ha upptäckt att världen är så stor?

– Jag hade nog upptäckt att den inte var så stor, att det finns bra och dåliga saker överallt. Att det som spelar roll är människorna man har omkring sig. Så var det fint att vara nära mina föräldrar och systrar igen.

Jobb på Säpo

Men det dröjde inte länge förrän hon 2006 fick jobb på Säpo och flyttade till Stockholm. Inledningsvis som handläggare på avdelningen för kontraspionage och så småningom med verksamhetsutveckling och förbättringsarbete. 2014 lämnade Tove Säpo för att bli verksamhetschef på organisationen Ung Cancer.

– När vår son fick leukemi som 2-åring fick jag upp ögonen för hur utsatta målgrupper framställs. Det blir väldigt svart och vitt, sjuk eller frisk. Men det finns så mycket däremellan. På Ung Cancer fick jag arbeta med att nyansera bilden.

Livserfarenhet

Några år in på sitt nya jobb drabbades Tove Lindahl Greve själv av cancer.

– Ung Cancer var en väldigt trygg plats att befinna mig på när det hände, det är jag tacksam för, säger hon, som efter behandling idag är frisk.

Det är alltså med en stor portion livserfarenhet som hon har gått in i arbetet som generalsekreterare för Majblomman.

– Att jobba för barn och mot barnfattigdom är så angeläget. Sverige är ett av de länder i Europa där de ekonomiska klyftorna mellan barn ökar snabbast. Majblomman delar ut ekonomiskt stöd och skapar bättre förutsättningar för barn
som växer upp i familjer med utsatt ekonomi. Ekonomiska skillnader mellan barn får enorma konsekvenser för både barn och för samhälle. Vi behöver till exempel se till att
alla barn får tillgång till en meningsfull fritid, att alla barn har möjlighet att tro på sig själva och sin framtid.

Tove Lindahl Greve

Är: 43. Generalsekreterare för Majblommans riksförbund med ansvar för 550 lokalföreningar över landet. Hon kom 2017 från jobb på Ung Cancer och innan dess Säpo och Migrationsverket. Statsvetare med collegestudier på United World College, New Mexico, USA, och universitetsstudier i St Andrews universitet, Skottland, och Brighton, England.

Bor: I Påvelund. Uppvuxen i Sävedalen. Flyttade till USA som 16-åring för collegestudier. Kom hem tio år senare.

Familj: Man, tre barn i åldrarna 12, 10 och 7.

Fritid: Har knappt någon, men tycker om att gå i skogen med hunden.

Visa merVisa mindre

Tove Lindahl Greves Göteborgsfavoriter

Röda sten – 4 Saltholmen

Saluhallen – 4 Feskekörka

4 Linnégatan – Avenyn

Spårvagn – 4 Färja

Bokmässan – 4 Filmfestivalen

4 Botaniska – Trädgårdsföreningen

4 Way out West – Kulturkalaset

4 Älvsborgsbron – Göta älvbron

Slottsskogen – 4 Delsjön

4 Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Majblomman 2021

Säljs: 2020 års fysiska blomma säljs av barn i individuella webbshopar, de kan starta och följa försäljningen i Majblommans app till och med den 2 maj.

Digitalt: Företag och privatpersoner kan starta digitala insamlingar till förmån för Majblomman på majblomman.se till och med den 31 maj. Alla som bidrar till en digital insamling får 2021 års digitala insamling som tack.

Butik: Under maj månad säljer ICA-handlare Majblommans pin från 2020 i butik.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12