Premiärgäng. Simpsons har inte en oväsentlig del i postapokalyptiska "Mr Burn" på Göteborgs stadsteater. Foto: Ola Kjelbye

"Simpsons" i huvudrollen på Stadsteatern

"Simpons" har en inte oväsentlig del i amerikanska dramatikern Anne Washburns pjäs "Mr Burns". Med Sverigepremiär på Göteborgs stadsteatern får publiken extra allt i föreställningen.

  • Publicerad 13:00, 9 apr 2022

Anne Washburns pjäs från 2012 är dystopisk. I en framtid som kan ses som postapokalyptisk och utan elektricitet samlas överlevare.

– Det är ju ett tema som ligger i tiden, nu när det finns en undergångsstämning, säger regissör Nora Nilsson, som berört ämnet tidigare i exempelvis Folkteatern uppsättning av "Den fule" hösten 2017.

– Men den här pjäsen attackerar ämnet med humor och med ett hoppfyllt budskap. Här finns en skrattspegel och en tro på mänskligheten.

Samlas för att berätta

De överlevande i pjäsen samlas för att berätta. Ett sätt att få tiden att gå, men också för att minnas. Det är då ett avsnitt av "Simpsons" hamnar i centrum.

– Det blir ju något av det som vi har tagit med oss efter apokalypsen. Ett slags viskleken, men också ett sätt att upprätthålla konsten och kanonen, menar Fredrik Evers, som har en av rollerna i pjäsen.

Starka referenser

Nora Nilsson menar att vänner av "Simpons" kan uppskatta pjäsen. Men det är heller ingen nödvändighet att känna till den amerikanska tecknade serien, som hade premiär 1989.

– Jag har själv sett "Simpons", men är inte någon nörd. Men som tecknad serie har den starka referenser till vår nutid.

– Ja, vår historias arketyper är så tydliga i "Simpons", säger Fredrik Evers, som är förtjust i arbetet med pjäsen, trots en intensiv och kort repperiod.

Musikaldel

Han dammar ett libretto i bordet och förklarar.

– Det här, för musikaldelen i pjäsen, är lika tjockt som manuset. Vi ska klara av att sjunga, koreografin och sätta repliker. Allt är ihoptryckt. Men jag vaknar varje morgon med sådan energi inför arbetet med pjäsen.

Jo, han, ensemblen och Nora Nilsson ser fram emot premiären den lördag 9 april.

Då kommer också pjäsförfattaren Anne Washburn att medverka – både vid ett samtal innan och under föreställningen.

– Det ska bli jätteroligt och är faktiskt inte nervöst alls, menar Nora Nilsson.

Mr Burns

Är: En pjäs – urpremiär 2012 – av amerikanska dramatikern Anne Washburn. Pjäsen är både postapokalyptisk och postelektrisk med inslag av både "Simpsons" och musikal med musik av Michael Friedman.

Regi: Nora Nilsson.

Översättning: Sisela Lindblom.

Scenografi: Julia Przedmojska.

På scen: Fredrik Evers, Mattias Nordkvist, Karin de Frumerie, Mia Höglund-Melin, Daniel Nyström, Victoria Olsmarker och Caroline Söderström.

Premiär: 9 april på Studion.

Visa merVisa mindre

Totalteater. Sverigepremiären av "Mr Burns" innehåller det mesta, Även musikalinslag. Foto: Ola Kjelbye

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44