Sjukdomstiden bäddade för debutromanen

När kroppen strejkade blev Ewa-Lotta Neander liggande i sju år. Storytel blev räddningen och det egna skrivandet. Nu debuterar hon med urban fantasy-romanen "Särling" och kan inte sluta skriva.

  • Publicerad 18:11, 27 sep 2021

Storytel räddade mig.

Hon är uppvuxen på en bohuslänsk klippa vid Kungshamn. Ett vilt barn med energi och lust för mycket. Redan som femåring bröt hon benet. Det har blivit fler gånger sedan dess utan att äventyrslustan gett tappt.

– Under föräldraledigheten med mitt första barn surfade vi i Frankrike. Det blev många kastvallar som frestade på kroppen.

Men efter en snowboardolycka, med krossat ben strax under knät som följd, började bekymren. Två år efter att hennes andra barn kommit strejkade kroppen.

– Jag kunde inte resa mig. Min man fick ta hand om allt.

Lyssnade på böcker

Med svåra smärtor blev Ewa-Lotta Neander sängliggande i sju år. För att fördriva tiden lyssnade hon på böcker. Hon som tidigare skrivit låtar kunde inte längre hålla en gitarr.

– Storytel räddade mig, säger hon.

Under konvalescensen gick hon en utbildning på distans i kreativt skrivande. Det i sin tur blev startskottet för debuten "Särling", en del i en planerad serie i urban fantasy.

– Det är en stor genre ute i Europa. Jag har alltid älskat folksagor och sägner. Nu fick jag skriva något som anspelar på verkligheten. När jag gick kursen var en uppgift att skriva råmanus. Jag skrev liggande i sängen. Det var väl inte det bästa.

Det var 2012. Hennes fantasi var fri. Men hennes tillstånd gjorde det svårt att fortsätta skriva. Ewa-Lotta Neander sökte hjälp på flera olika håll. Allt från sjukgymnaster till läkare som opererat Zlatan Ibrahimovic. Alltid med samma nedslående resultat. Men hjälpen fanns närmare än hon kunde ana.

– Jag kom i kontakt med en kvinna i Linnéstaden som hade sin egen metod. Hon lösgjorde spänningarna i kroppen, såg på helheten och hon hjälpte mig att komma tillbaka.

Ewa-Lotta Neander förklarar att kroppen, till följd av de skador hon drabbats av under åren, sakta vridit sig. Att man helt enkelt fått vrida tillbaka den igen.

Långsam vändning

Vändningen gick långsamt. Men steg för steg har Ewa-Lotta Neander kunnat återvända till ett normalt liv.

– Jag hade inte varit på stan under de där sju åren. Så när jag första gången var nere för en snabblunch och kom tillbaka hem fick jag vila i tre timmar. När jag nyligen hade release på boken så blev det en urladdning. Jag dansade, men efteråt tog det flera dagar innan jag kunde röra mig.

Ewa-Lotta Neander är på väg tillbaka, men till ett lugnare liv utan snowboard och surfning.

– Jag vinterbadar nu. Det tror jag är en del av att jag har blivit bra. Det är bra för blodcirkulation och något jag har gjort sedan 2018. Jag fryser inte längre då jag är i och kan simma då det är kallt. När jag duschar så duschar jag kallt. Jag tror att det har hjälpt.

Så har det också varit med skrivandet.

– Jag mår inte bra om jag inte skriver något varje dag. Det här är något jag kommer göra resten av mitt liv. Det är värt allt, säger Ewa-Lena Neander, som redan är igång med bok två i serien.

Ewa-Lotta Neander

Är: 42. Författare.

Bor: I Masthugget sedan 20 år. Uppvuxen i Kungshamn.

Familj: Make och två barn.

Aktuell: Med debutromanen "Särling", den första boken i planerad serie i urban fantasy-genren.

Fritid: Läser mycket. Vinterbadar.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39