Tillbaka. Bad Liver, som startade i Göteborg, gästar Stora Teatern Foto: Dragan Popovic

Släpper inte taget om Tom Waits

Det var i Göteborg och på teaterscenerna som Bad Livers historia tog sin början. Med Tom Waits musik och texter översatta till svenska fick bandet en karriär, som hållit i över 30 år.

  • Publicerad 20:34, 19 sep 2022

… det är bara det där svenska bandet som är värt att lyssna på.

I Leif Jordanssons hem finns ett fax från Tom Waits inramat. Ja, faktiskt två. Den säregne amerikanske låtskrivaren och artisten fattade snabbt tycke för Bad Liver snart efter att gruppen bildats 1988.

– Han har i intervjuer förklarat att det finns många som gör covers på hans musik, men det är bara det där svenska bandet som är värt att lyssna på, säger Leif Jordansson, som var med och startade Bad Liver i slutet av 80-talet.

– På den tiden var han inte på den nivån som nu. Vi skickade en förfrågan om vi fick göra hans texter på svenska till hans manager och fick ett svar av Tom Waits via fax att det var ok.

Tummen upp

När man sedan gjorde hans "Black rider"… ja, då kom ett nytt fax med tummen upp.

För Bad Liver, som från början också hade tillägget & Hans Brustna Hjärtan, blev det till och mer Tom Waits än vad de kunde drömma om. När musikalen "Woyseck" av Tom Waits och hans hustru Kathleen Brennan, skulle spelas på danska på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn 2000, ja, då ville den legendariske artisten ha Bad Liver som band.

– Tyvärr var musikerna redan kontrakterade, så när på en plats som Bebe Risenfors fick.

Den multiinstrumentale musikbegåvningen var originalmedlem i Bad Liver och han, precis som Leif Jordansson från Trollhättan, har låtit sin musik framgent fostras inom teatermusikens brokiga språk. Så också Leif Jordansson.

– Vi gjorde någonting tillsammans för några år sedan. Men han är inte längre med i Bad Liver. Det är Gerhard Hoberstorfer och jag som har varit med från början.

Bad Liver lämnade för ett tag Tom Waits och gjorde musikföreställningar som omfamnade både argentinsk tango och Nick Caves musik.

– Dessutom gjorde vi musik till "Makkbett" på Göteborgsoperan.

Inget coverband

Bad Livers verksamhet har inte varit ihållande genom åren. Men nu är bandet aktivt och det med föreställningen "Dagar och nätter i Glömskeboda" Tom Waits på svenska.

– Det blir spännande att komma tillbaka till Göteborg, där allt startade. Senast vi gästade stan var i januari 2020, säger Leif Jordansson, som lämnade Göteborg för Stockholm och jobb 1998.

– Vi är ju inget coverband utan uttolkare av Tom Waits musik med svenska texter. Vi tar fasta på karaktärerna och berättandet i både låtarna och mellansnacket.

Av bandet som uppstod av en händelse på Angeredsteatern och sedan seglade vidare till klubbar som Sirocco och Kulturbolaget i Göteborg för att turnera ute i Sverige och Norge, har det blivit så mycket mer.

– Göteborg då var som Berlin är nu; billiga lokaler där det var lätt att starta klubbar.

Bad Liver

Är: Ett band som är sprunget ur Göteborgs teatervärld när teatermusikerna Bebe Risenfors och Leif Jordansson med kollegor tillsammans med skådespelarpraktikanten Gerhard Hoberstorfer startade 1988.

Medlemmar: Förutom originalmedlemmarna Gerhard Hoberstorfer, sång, och Leif Jordansson, gitarr och sång, Arvid Pettersson, keyboard och bas, Lars Ydgren på träblås samt Erik Nilsson på trummor. De tre sistnämnda med bakgrund i band som Den Flygande Bokrullen och Süperstar Orchestra.

Aktuell: Med "Dagar och nätter i Glömskeboda" Tom Waits på svenska, Stora Teatern 24 september.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00