Framme vid slutet. Nationalteaterns Rockorkester gör sin stora final på Liseberg 1 september. Foto: Pressbild

Slutet här för Nationalteaterns Rockorkester

Ur Nationalteatern uppstod Nationalteaterns Rockorkester. Ett band som värnat låtskatten från 70-talet till publikens återkommande förtjusning. Men efter en intensiv turné under våren och diverse sommarspelningar är bandet framme vid slutet. Konserten på Liseberg 1 september blir den sista.

  • Publicerad 13:27, 31 aug 2022

Jag tycker bandet nu är det bästa.

1980 valde Ulf Dageby, Totta Näslund och Nikke Ström att bryta sig ur Nationalteatern. In klev Malmömusikern Håkan Nyberg på trummor. Han har stannat kvar på platsen sedan dess.

– Jag vet att Nationalteatern körde "Rockormen" i Malmö, en föreställning de var i slutfasen av. Nikke Ström, Totta och Ulf Dageby träffade mig och ville ha med mig i Nationalteaterns Rockorkester, berättar han.

– Jag har för mig att vi började repa redan 1978, men kan ha ett halvår fel.

Avskedsturné redan 1981

Redan 1981 var det dags för en avskedsturné. Men bandet kom att bli mycket mer långlivat än så.

– Vi gjorde väl våra sista spelningar 1982. Totta och Nikke startade Totta's Bluesband och Ulf Dageby hade fullt upp av sitt.

Men det blev återkomster som följdes av avskedskonserter i ett slags upprepande mönster där medlemmar kom och gick, men Håkan Nyberg och Ulf Dageby var ständigt trogna.

– Utan Ulf skulle det här inte gå. Det är helt uteslutet, säger Håkan Nyberg, om Nationalteaterns låtskrivare, som med Anders Melander skrev låtar på 70-talet som kommit att bli klassiker.

Vägs ände

Men nu är man framme vid vägs ände. Under våren har bandet gjort en rejäl turné kallad "Sista chansen", som adderats med några spelningar i sommar. Som Sweden Rock i början av juni.

– Det får man väl säga har varit höjdpunkten, säger Håkan Nyberg inför Lisebergsspelningen.

– Jag har aldrig spelat för så mycket folk. Det var 40000. Men vi lirar ju så bra ihop.

Håkan Svensson, gitarristen som anslut till Nationalteaterns Rockorkester, berättar:

– Oavsett om vi står på en stor eller liten scen spelar vi alltid tätt ihop med små förstärkare.

– Ja, vi vill höra varandra, flikar Håkan Nyberg in.

– Precis, vi är ju inget showband, fortsätter Håkan Svensson, som menar att det är låtarna som får stå i fokus.

Rangordning

Två Håkan i bandet, alltså. Rangordningen är tydligen och när GöteborgDirekts reporter nämner Håkan Hellströms Ullevi-konserter som Håkans spelningar kommer ett förtydligande.

– Nu måste jag korrigera dig. Säger du Håkan, ska du veta att Håkan Nyberg är Håkan Ett, jag är Håkan Två. Håkan Hellström är bara Håkan Tre. I bandet har vi två Ulf där Ulf Dageby är U Ett och Ulf "Vinyl" Stenberg är U Två. Mattias Hellberg är M Ett och Matilda Sjöström M Två, förklarar Håkan Svensson.

Ett turnéskämt, förstås. Men faktum kvarstår att Nationalteaterns Rockorkester 2022 trivs väldigt bra med varandra.

– Vi har väldigt trevligt ihop på scen, på efterfesterna och vid frukosten morgon därpå, menar Håkan Svensson.

Bästa konstellationen

Vilken är då den bästa konstellationen?

– Jag tycker bandet nu är det bästa. Det är ett band att hålla i handen. Inte minst med Kalle Gustavsson Jerneholm på bas. Han har inte studerat inspelningar från tidigare konserter utan gått tillbaka till skivorna. Det blir väldigt speciellt, säger Håkan Nyberg.

– Och Matilda Sjöström har verkligen tagit plats. Tillsammans har vi väldigt roligt, fortsätter Håkan Svensson.

Det roliga slut

Men nu är det roliga slut. Liseberg 1 september är inte bara sista spelningen på turnén utan den sista någonsin för Nationalteaterns Rockorkester.

– Ja, turnén heter ju "Sista chansen", så det är så det ser ut, säger Håkan Nyberg.

– Men det är klart, det går ju alltid att smyga in ett frågetecken.

Inga överraskningar

Sista spelningen… kommer det bli några överraskningar?

– Absolut inte!

Svaret kommer kort och koncist från Håkan Svensson.

– Det skulle bara bli jobbigt. Men alla som varit involverade under året kommer att stå på scen. Så Anders Möller, som emellanåt ersatt Mattias Hellberg, som haft åtagande med Håkan Hellström, kommer vara med.

– Ja, vi gjorde en spelning på Liseberg 2002 då vi hade gäster, men vi känner att vi har gjort det, avslutar Håkan Nyberg.

Nationalteaterns Rockorkester

Är: Ett band som uppstod ur Nationalteatern 1980, men som valde föreställningarnas musik och låtskatter framför teatern. Bandet då bestod av Totta Näslund, sång, Ulf Dageby, sång och gitarr, Bengt "Bengan" Blomgren, gitarr, Lars-Eric Brossner, keyboard, Nikke Ström, bas, Håkan Nyberg, trummor. Gruppen höll på i två år för att sedan göra regelbundna comebacker med skilda sättningar.

Medlemmar 2022: Ulf Dageby, sång och gitarr, Matilda Sjöström, sång, Anders Möller, sång, Mattias Hellberg, sång, Håkan Svensson, gitarr, Ulf "Vinyl" Stenberg, keyboard, Kalle Gustafsson Jerneholm, bas, och Håkan Nyberg, trummor.

Aktuell: Med sommarens sista spelning, Liseberg 1 september, av turnén "Sista chansen". Det blir ochså gruppens grand finale

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00