Smask slår Melodifestivalen
Smask – Svenska musikakademikers sångkåntest – hålls för 30 gången. Men mest firar musikevenemanget att man äntligen får köra fullt ut efter pandemin. 7 maj hålls riksfinalen i Göteborg.
- Nöje
- Publicerad 12:30, 30 apr 2022
Vi siktar ju på att det ska bli en superfest. Lyxigt och glittrigt.
Lite tjurigt konstaterade eleverna på Kungliga musikhögskolan i Stockholm att deras bidrag till Melodifestivalen konstant ratades. Lösningen? Jo, de startade sin egen schlagerfestival 1991, som sedan har spridit sig till Sveriges samtliga musikhögskolor från Malmö i söder till Piteå i norr.
Göteborg har hållit sig långt framme med sju vinster, men den senaste är från 2010. Vinst i år, ja, då delar man på flest segrar i Smask med Malmö som har åtta.
– Det är verkligen dags igen, säger Lina Svahn Larsson, som läser musikallinje på Högskolan för musik och scen i Göteborg.
Folkfest
Nej, hon deltar inte själv och visste inledningsvis inte vad Smask var för någonting. Men nu sitter hon som PR-ansvarig i den kreativa gruppen för musikfestens bevarande.
– Jag såg på Instagram att de sökte ny styrelse och visade mitt intresse. Mitt första Smask såg jag först i den lokala finalen i Göteborg i höstas. Det var ju en folkfest, säger hon.
Smask siktar på att ta igen förlorad mark efter pandemiåren. Nu vill man återupprätta denna musikfest och siktet är högt ställt när man nu arrangerar riksfinalen i Smask på Artisten den 7 maj.
– Det kommer bli en mäktig riksfinal, lovar Emma Lindeberg Berglund, som avslutade sina studier på Högskolan för musik och scen i Göteborg 2019.
– Jag var med i kören 2015 och har sedan haft flera olika positioner i Smask. Men sedan i höstas är jag general, eller produktionsledare.
Jo, hon har svårt att släppa sitt engagemang i musikfesten. Men det är också klokt för kontinuiteten.
– Det är ju annars svårt med ett studentdrivet arrangemang där studenterna byts ut hela tiden. Många vet helt enkelt inte vad Smask är och under pandemin har det varit extra svårt, förklarar hon.
Full orkester
När GöteborgDirekt är på besök repeterar orkestern – på scen 40 personer stark – för att vara förberedda inför riksfinalen. Ja, orkester. Till skillnad mot Melodifestivalen är det full orkester och dirigent som gäller på scen.
– Vi siktar ju på att det ska bli en superfest. Lyxigt och glittrigt.
På scen kommer också de tre konferenciererna – Martin Eliasson, Alva Andersson och André Gatu – att stå för att leda bidragen och pubilken genom kvällen.
– Vi kommer också livestreama föreställningen, så att vi når ut i Sverige, säger Lina Svahn Larsson.
Göteborg gjorde klart med sina bidrag i höstas. Då vann Queen Bees "Lev som en drottning" och Streamilias "Bara ett avsnitt till" , som nu ska utmanas av Malmös, Ingesunds, Örebros, Stockholms och Piteås bidrag.