Utan jobb.På en vecka försvann samtliga jobb för Uno Svenningsson i sommar. Foto: Kai Martin

Sommaren försvann för Uno

Ny singel, spännande samarbeten på gång med framför allt 26-årige sonen Mark. Men sommaren försvann för Uno Svenningsson, som tröstar sig med medverkan i "Lotta på Liseberg".

  • Publicerad 15:54, 21 jun 2020

Det gäller att gilla läget.

Annorlunda. Från bästa sommaren någonsin till inga jobb för Uno Svenningsson – nu siktar han på sin medverkan i "Lotta på Liseberg" och låtskrivande. Foto: Kai Martin

Nytänd. Uno Svenningsson trivs på scen efter en nytändning i höst. Foto: Kai Martin

I februari lockade sommaren för Uno Svenningsson. Mängder med spelningar var på gång och för den snart 61-årige artisten lekte livet efter en spännande höst på Strandvägen 1 i Stockholm.

– Det är något av det roligaste som jag har gjort. Jag hade 20 konserter i oktober – tisdag till lördag – med gästartister som Carola, Thomas Di Leva, Tomas Andersson Wij, Patrik Isaksson och Sabina Ddumba, säger han, som där och då både fick en nytändning av kapellmästaren Stefan Olssons nya, elektroniska arrangemang och av den kommande sommaren.

– Redan i februari fick jag reda på att två tredjedelar av mina konserter var slutsålda. Sedan... ja, sedan försvann allt på en vecka. Ekonomiskt är det helt kört och jag är nu inkomstlös till hundra procent.

Tufft

Tufft, förstås. Men samtidigt gillar Uno Svenningsson inte att vara sysslolös. Då kryper det i fingrarna. Så förutom att ta hand om sitt hus utanför Stenungsund, så är han aktiv med låtskrivande. Som i samarbetet med Popsicles Andreas Mattsson, som resulterat i nysläppta singeln "När natten lindar sig runt mig".

– Det är en låt som passar bra i dessa tider, säger han om låten som är skriven i december, men som samtidigt är en typisk sommarlåt à la Uno Svenningsson.

– Ja, den börjar med vinter men hamnar i sommaren. Det finns också vissa textrader som fungerar väldigt bra just nu.

På distans

Samarbetet har efter de första ackorden skett på distans.

– Jag har kommit med melodiidéer och titeln. Sedan har han suttit och utvecklat låten och texten, förklarar Uno Svenningsson.

Singeln är unik, så till vida att den inte är någon försmak på något kommande album. Istället kommer nästa samarbete i höst, en EP tillsammans med producenten Lars Halapi, en gång gitarrist i Bo Kaspers Orkester.

– Och det kommer också bli ett samarbete med min son Mark, en låt som var tänkt att komma i augusti men nu kommer flyttas fram.

Samarbete med sonen

Uno Svenningsson är påtagligt stolt över samarbetet med sonen, som egentligen bara skapat musik sedan tre år tillbaka.

– Det händer någonting mellan oss, där han är modern och jag mer gammalmodig. Det låter som ingenting annat jag har gjort.

Måndag 29 juni har emellertid Uno Svenningsson jobb. Då medverkar han i andra omgången av "Lotta på Liseberg".

– Jag tror det blir utan publik, så det kommer att bli speciellt. Men jag får väl spela för tv-teamet och för Lotta. Det gäller att gilla läget. säger Uno Svenningsson, som inte sitter handfallen i sommar.

– Nu blir det till att göra allt det jag aldrig hinner annars.

Uno Svenningsson

Är: 60, bor utanför Stenungsund. Kommer från Gnosjö där han på 80-talet bildade bandet Freda'. Soloartist sedan 90-talet. Sångare och låtskrivare. Gift, två söner.

Aktuell: Med singeln "När natten lindar sig runt dig" i samarbete med Andreas Mattsson och sin medverkan i "Lotta på Liseberg" i andra programmet 29 juni.

Övriga: Victor Crone, Loa Falkman, Molly Hammar, Lise & Gertrud, Charlotte Perrelli (22/6). Sonja Aldén, Dolly Style, Paul Rey, Arvingarna (29/6). Drängarna, Hanna Ferm, Anders Lundin, Kayo, David Lindgren och Kristina Lindgren (6/7). Anna Bergendahl, Nanne Grönvall, Martin Almgren, Eric Saade, Newkid (13/7). Robin Bengtsson, Katrin Sundberg, Isaac & The Soul Company, Smith & Thell (20/7). The Mamas, William Segerdahl, Peg Parnevik, Anis Don Demina, Mando Diao (27/7). Göteborgsoperans med "Cabaret", Frida Öhrn, Gustaf Norén och Viktor Norén, Hasse Andersson, Dotter (3/8). Wiktoria, Måns Zelmerlöw, Kikki Danielsson, Jill Johnson, Robin Stjernberg, Per Andersson (10/8).

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG