Öppnar scenen. Musikalartisten Sara Axelsson och regissör Kåller Gunnarsson gläds åt beskedet att "Sound of music" spelas på Lisebergsteatern i höst. Foto: Tommy Holl

Sound of music öppnar Lisebergsteatern igen

Regissören Kålle Gunnarsson ser ljuset i pandemintunneln. I dag kan han glatt konstatera att hans uppsättning av klassiska musikalen "Sound of music" får nypremiär i höst. "Jag får sådan energi av det här."

  • Publicerad 14:30, 24 maj 2021

Sara är född att spela Maria.

Hans uppsättning av "Annie" hade premiär i Stockholm i mars 2020, men hann bara spelas några föreställningar.

– Så tänkte vi att vi skulle komma igång om några veckor. Men sedan gick sommaren och vi planerade att fortsätta på hösten. Men fick planera om och flytta igen, säger han med en suck.

– Men nu är det helt annorlunda. Nöjesparkerna öppnar och det känns som om allting är på väg att vända.

En musikal publiken älskar

Så blir Kålle Gunnarssons uppsättning av "Sound of music" den musikal som öppnar Lisebergsteatern igen, den lilla teatern som har varit stängd sedan mer än ett år på grund av restriktionerna.

– Det var något vi kom på under pandemin. Jag funderade på vad vi skulle öppna med, föreslog "Sound of music" och fick ja. Det är en musikal som publiken älskar och som vi älskar att göra, säger han.

– Jag tycker att "Sound of music" alltid är aktuell. Den har en viktig historia att berätta, som inte får slarvas bort. Jag har sett föreställningar där nazisterna förvandlas till några Kling & Klang. Så vill inte jag göra.

Ny audition för barnen

I föreställningen finns det, av förklarliga skäl, flera barn med. Men att "återanvända" de barn som medverkade hösten 2019, då musikalen senaste spelades, är inte aktuellt.

– Nej, det går inte. De vuxna är i stor sett samma som den tidigare produktionen, precis som manus och regin. Men gällande barnen har vi gjort en ny auditon, förklarar Kålle Gunnarsson.

Hur har ni gjort då... via Zoom eller Teams?

– Nej, vi har haft fysiska auditions. Tidigare har det varit ett hundratal sökande per dag. Nu har vi haft åtta, som fått en och en halv timme till två timmar. Det har varit mer harmoniskt och ingenting ont som inte har något gott med sig. Vi har lärt oss av det. Totalt tror jag att vi var fyra till fem grupper, så någonstans mellan 32 och 40 barn har vi haft på audition.

Födda att spela Maria

I huvudrollen som Maria syns återigen Sara Axelsson, som gick ut Balettakademin i Göteborg 2007.

– Sara är född att spela Maria. Över huvud taget har vi en väldigt garvad ensemble.

Nypremiären hålls på Lisebergsteatern den 4 september. Den första av flera för Kålle Gunnarsson.

– Jag kommer jobba med sex produktioner i höst. Det är något slags ketchupeffekt. Jag är så glad för det.

Sound of music

Är: En musikal skriven av Rodgers och Hammerstein med premiär 1959. 1965 blev den en film med Julia Andrews i huvudrollen. Musikalen, i regi av Kålle Gunnarsson, spelas i höst med premiär 4 september på Lisebergsteatern.

Huvudrollen: Sara Axelsson spelar Maria.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00