Speglar sitt liv i debutromanen

När göteborgskan Ulrika Nandra romandebuterar med "Ett färgat liv" gör hon det med sin egen bakgrund – svenska med indiska rötter – som bas för historien.

  • Publicerad 18:30, 11 jun 2021

Det var spännande med en pappa från en annan kontinent...

Vi ses på ett kafé vid Landsvägsgatan i något av Linnéstadens epicentrum. Ulrika Nandra är påtagligt rörd när hon återser stadsdelen. Det är länge sedan hon var här. Men det var i Linnéstaden, under en svindlande ungdomstid, som hon levde med sin livs kärlek. Tillsammans bodde de på Nordhemsgatan. Tillsammans var de ute i Göteborgs berusande nöjesliv. Tillsammans reste de ut i världen

– Han var kock. Kompis med Marcus Samuelsson, som ju är verksam i New York nu, säger hon.

– Vi hade en otroligt vacker kärlekshistoria. Vi var så unga. Så tillåtande. Vi träffades då vi var 16 år.

Abrupt slut

Men kärleken till Tobias "Tobbe" Werner fick ett abrupt slut under det intensiva 90-talet när han blev sjuk och avled 27 år gammal.

– Den sista middagen på Klara tog vi färdtjänst. Två veckor senare var han död.

Ulrika Nandra blev flickvännen till han som dog. En titel hon förstås inte trivdes med. Hon flyttade, eller flydde, ifrån staden, ifrån vänner och umgänge.

– Jag var tvungen.

Det blev Stockholm och en karriär som journalist där. Vikariat på Expressen och på Aftonbladet, SVT och Sveriges Radio. Boende med andrahandskontrakt på andrahandskontrakt.

– Jag kände mig som en andrahandsperson, säger hon som dessutom fortfarande sörjde.

– Då jag var ute längtade jag efter tvåsamhet. Jag vet, det här var då "Sex and the city" slog igenom. Man skulle ta för sig, som kvinna. Men jag ville inte det. Inte på det sättet.

Uppväxten i Tuve

Men när hon nu romandebuterar med "Ett färgat liv" väljer hon inte att basera den på århundradets kärlekssaga. Istället är romanen en reflektion av uppväxten i Tuve med svensk mamma och en pappa med rötter i Indien, Tanzania och senare 60-talets swinging London. Han den fria konstnären, som fostrade sin dotter att bli stark och självständig, men som ändå hamnade i konflikt med henne då Ulrika Nandra blev vuxen.

– Det var spännande med en pappa från en annan kontinent och som fick brev från Indien och Afrika. Det satte igång fantasin, säger Ulrika Nandra, som tidigt visade intresse för skrivandet.

– Men han var återhållsam med att berätta sin egen historia. Man fick lägga sitt eget pussel. Han var på något vis närvarande men ändå frånvarande.

Konfliktfylld relation

I boken gör hon fiction av sin och faderns konfliktfyllda relation och deras respektive tillkortakommande. Men "Ett färgat liv" rymmer mer än så, som prostitution i Bombay, baserat från reportage Ulrika Nandra har gjort.

– Jag gjorde det med Indiens första kvinnliga fotograf. Det var en vidrig miljö att skildra.

Ett tufft uppdrag, som gjorde att hon blev svartlistad från att resa in i Indien.

– Det är märkligt, då jag skriver är jag orädd och driven. Efter elva år fick jag komma tillbaka. På turistvisum.

Ulrika Nandra

Är: 50. Journalist, författare och föreläsare. Hon har jobbat inom press, radio och tv. Varit korrespondent i Kapstaden och frilansat i New York och Bombay. Föreläser om skrivande på kriminalvårdsanstalter i Sverige.

Bor: I Mölndal. Uppvuxen i Tuve och bodde under flera år på 90-talet i Linnéstaden.

Familj: Ensamstående med 12-årig son.

Aktuell: Med debutromanen "Ett färgat liv".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00