Spelar musik för miljön och framtiden

Göteborgsbaserade Planet Indigo nöjer sig inte med att sikta mot ett debutalbum. De vill komma med ett trippelalbum. Men så är klimatrockbandet väl försedda – med 21 inspelade låtar.

  • Publicerad 16:59, 22 apr 2022

Ja, vi vurmar mycket för 70-talet.

Kanske ren galenskap. Men Planet Indigo vill mycket och griper efter mer. Första albumet – "I" – kommer i början av juni. "II" kommer i sommar och "III" släpps i september. Det är där och då som bandets drömmar spinner mot en fysisk platta.

– Ja, vi vurmar mycket för 70-talet och skulle väldigt gärna vilja släppa en trippelvinyl. Men just nu är det kö till vinylfabrikerna, så vi får se, förklarar gitarristen Theodor Callersten.

– Samtidigt vill vi inte bjuda på hela kakan, när första delen kommer är den digital. Mellan albumen kommer vi släppa singlar. Det får gärna komma ut mycket musik.

Progressiv rock

Jo, det kanske märks att Planet Indigo spelar progressiv rock, men det är inte åt Yes (70-talsbandet som satte trippelalbum i system) gruppen sneglar. Istället finns det i musiken drag av amerikansk FM-rock, låtar med driv, kraft och catchiga melodier.

– Vi kommer alla från olika musikaliska håll. Jag som spelat mycket metal, "Foffe" har delvis musikalbakgrund, Hanna har spelat mycket i flera olika sammanhang som med Jens Lekman, Julia har en afro-/gospelbakgrund och Olle, vår enda heltidsmusiker, har spelat bland annat med David Urwitz.

2020 skivdebuterade bandet med låtarna "Planetary exit", "Sail away" och "Paris final flight". När Planet Indigo gästar Fyrens ölkafé 29 april är det alltså med en ny räcka låtar att presentera.

Planet Indigo bildades av Hanna Westberg och Christoffer Särnefält 2018 där Theodor Callersten var snabba att hoppa på. De tre möttes på Högskolan för scen och musik i Göteborg som blivande musikpedagoger.

– Fyra av fem jobbar som det nu, säger Theodor Callersten.

– Vi ville helt enkelt spela rockmusik ihop.

Skyndar långsamt

Men det är en smula mer i det än så. För Planet Indigo har valt att kalla sin musik för klimatrock. Ett avsiktligt ställningstagande för miljön, som bandet haft med sig sedan starten.

– Vi insåg snabbt att vi ville göra något som betydde något. Klimatfrågan är viktig för oss. Det börjar bli försent och helt klart måste vi börja leva på ett annat sätt än vad vi gör nu, menar Theodor Callersten.

– Så nu är det gemensamma i bandet vår sound och texternas tema. Sviten av våra tre album berättar om klimatförändringarna på jorden och vad som kan komma att hända.

Planet Indigo skyndar långsamt, men pusslar också med sina olika aktiviteter för att få ihop sin musik.

– Fyra av oss är föräldrar. Dessutom har delar av bandet flyttat från stan. Det hände precis innan vi var riktigt klara med inspelningarna. Men vi jobbar utefter de förutsättningarna som vi har.

Planet Indigo

Är: Ett Göteborgsbaserat band bildat 2018 av Theodor Callersten, gitarr, sång, Hanna Westberg, bas, Olle Lundberg, trummor, Christoffer Särnefält, sång, och Julia Cook, keyboard. Skivdebuterade 2020 med singlarna "Planetary exit", "Sail away" och "Paris final flight".

Aktuella: Med första albumet "I" som kommer i juni och följs av "II" och "III" i sommar och höst 29 april gästar bandet Fyrens ölkafé och Törebodafestivalen (7–9 juli).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44