På scen. Carin M Johansson, Tomas von Brömssen och Marie Delleskog finns med i pjäser på Göteborgs stadsteater säsongen 2021/22. Foto: Kai Martin

Stadsteatern öppnar för ny säsong i höst

Göteborgs stadsteater har under pandemin varit stängd för renovering. När nu teaterhuset fräschats upp siktar man mot hösten och en ny säsong. Bland annat bjuds pjäser från Shakespeare till Bergman, nyskrivna "Vi hade i alla fall tur med ramavtalet" och nypremiär på "Kontrabasen" med Tomas von Brömssen.

  • Publicerad 16:10, 16 maj 2021

Om man nu kan prata om tur med pandemin, så har Göteborgs stadsteater haft det. Sedan länge var det planerat att teaterhuset vid Götaplatsen skulle hålla stängt under hösten 2020 och våren 2021. Viss verksamhet planerades för andra scener, och har fått läggas i malpåse, men den egentliga verksamhet har ändå gått på sparlåga.

Digert program

Nu flaggar emellertid Stadsteatern för ett öppnande i höst och presenterar ett digert och förhoppningsfullt program.

– Vi visar att vi värnar traditionen och går i bräschen för det nya, och det gör vi på vår nyrenoverade, nu ännu mer fantastiska teater, säger Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater. 

På repertoaren blir det nypremiär av såväl Carina M Johanssons egenskrivna "De enskildas allé", Pär Lagerkvists "Dvärgen" och regissör Eva Bergmans uppsättning av Patrick Süskinds "Kontrabasen". Den sistnämnda hann ju ha premiär, med lovord, där Tomas von Brömssen sågs i huvudrollen.

Klassiker

Det blir också klassiker, som William Shakespeares "Stormen", Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" och Samuel Becketts "Slutspel". Dessutom sätts Kristina Lugns "Idaflickorna" upp och Ingmar Bergmans film "Tystnaden", som iscensätts efter ett nyskrivet manus av Mark O’Halloran. Där är det det irländska teaterkompaniet Dead Centre som ska sätta sin prägel på verket.

Nyskrivet

Det blir, förstås, även nyskrivet, som "Vi hade i alla fall tur med ramavtalet", Gertrud Larssons pjäs som följer framgångarna med, exempelvis, "Tidningshuset som Gud glömde".

I foajébaren satsar man på nypremiär "Var är min man?" med Marie Delleskog i huvudrollen. På scen blir det också Beatleshyllning, då Göteborgsbandet Pepperland bjuder in till "Yeah! Yeah! Yeah!".

Stormen: Premiär 18 september på Lilla Scen. 

Kejsarn av Portugallien: Premiär 18 september på Stora Scen.

Slutspel: Premiär 18 september på Studion.

Yeah! Yeah! Yeah!: Premiär 9 oktober på Stora Scen.

Tystnaden: Urpremiär 5 november på Stora Scen.
Vi hade i alla fall tur med ramavtalet: Urpremiär 3 december på Studion.

Idlaflickorna: Premiär 10 december på Stora Scen.

De ensligas allé: Nypremiär i december på Lilla Scen.

Dvärgen: Nypremiär i februari på Studion.

Om kärlek: Urpremiär 4 februari på Lilla Scen.

Mordet på Marat: Premiär 18 februari på Stora Scen.

Mr. Burns: Sverigepremiär 8 april på Studion.

Kontrabasen: Nypremiär 8 april på Stora Scen.

Var är min man?: Nypremiär 2 maj på Foajébarens scen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00