Nypremiär. Jesper Söderblom får återigen iklä sig rollen som Dvärgen när Göteborgs stadsteater gästspelar på scener runt om i stan under kommande säsong. Foto: Ola Kjelbye

Stadsteatern på bortaplan nästa spelår

Renoveringsarbetet på Göteborgs stadsteater har tagit fart. Men det innebär inte att inga pjäser kommer spelas. Nu presenteras kommande spelår med Backa teater, Gothenburg Film Studios och Lorensbergsteatern som några av gästscenerna.

  • Publicerad 16:24, 5 maj 2020

Jag är mycket stolt över säsongens repertoar.

Spelåret inleds med "Dvärgen", monologen hämtad från Pär Lagerkvists roman. Pjäsen får nypremiär, efter att ha spelats på Lilla scenen inför utsålda hus hösten 2019. Ny spelplats Kronhuset och premiär i september.

– Teaterhuset på Götaplatsen är stängt och vi går nu in i ett annorlunda spelår där publiken får uppleva spännande scenkonst runt om i Göteborg. Jag är mycket stolt över säsongens repertoar där jag tycker att vi både parerar och inkorporerar den nya tiden vi lever i på ett mångfacetterat och konstnärligt utmanande sätt, säger Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, i ett pressmeddelande.

Nina Zanjani tillbaka

Nästa pjäs hamnar på Backa teaters scen. Det handlar om Roland Schimmelpfennigs "100 sånger". Premiär i december.

I februari sätter Stadsteatern upp "Dekalogen", löst baserad på polske regissören Krzysztof Kieślowski serie dramafilmer, som i sin tur är löst baserade på De tio budorden. Uppsättningen blir ett slags vandringsteater i stort format på Gothenburg Film Studios regisserad av Ragna Wei och Birte Niederhaus. De första föreställningarna av "Dekalogen" ingår i Göteborgs filmfestivals program 2021. Premiär i februari.

Hyllade skådespelaren Nina Zanjani var nyligen tillbaka i Göteborg för gästspel på Backa teater "Vi som fick leva om våra liv", samarbetet mellan Backa teater och Dramaten i Mattias Anderssons sista pjäs som konstnärlig ledare för Backa teater. Nu handlar det om klassikern "Medea", som hyllade regissören Sunil Munshi ska ta ett samtida grepp om. Här kommer musiken hamna i centrum med Ebbot Lundberg med band, som bjuder på nyskriven musik. Mattias Nordkvist gör comeback på scenen efter en längre tids tjänstledighet. "Medea" är ett samarbete mellan Göteborgs stadsteater och Riksteatern. Göteborgspremiär blir det på Lorensbergsteatern i mars.

Samarbete med Angereds teater

Under det kommande teateråret sätter Angereds teater upp två produktioner i samarbete med Göteborgs Stadsteater och Backa Teater: "Våra viktigaste vuxna" (premiär i oktober) och "Vi som ärvde" (premiär under våren 2021).

Som Göteborg Direkt tidigare skrivit flyttar Dagens Lunchteater till Norges Hus under hösten. Totalt 13 olika föreställningar ingår i lunchteaterprogrammet som startar den 8 september.

Teaterhuset på Götaplatsen återinvigs hösten 2021.

Stadsteatern 2020/2021

Premiärer: 19 september "Dvärgen" Kronhuset. 4 december "100 sånger", Backa teater. 5 februari "Dekalogen", Gothenburg Film Studios. 2 oktober "Våra viktigaste vuxna", Angereds teater, 5 mars "Vi som ärvde", Angereds teater. 25 mars "Medea", Lorensbergsteatern.

Vi är GBG

    Vi är GBG