Närmiljö. Joakim Stampes konstverk finns att se bland annat vid gång- och cykelstråket från Doktor Fries Torg till Mossebergsskolan. Foto: Kai Martin

Stampes stensäkra konst kittlar fantasin

Joakim Stampes underfundiga konst kan ses på sten i stan. Spontana verk utan ekonomisk vinning skapade för att kittla fantasin. Nu har han precis skapat nya i Guldheden.

  • Publicerad 16:27, 8 maj 2020

Trodde att jag bara hade två, tre år kvar och ville därför göra någonting annat.

Foto: Kai Martin

Ponera att du bor i södra Guldheden med Syster Estrids Gata som adress. Att du tar den dagliga morgonpromenaden förbi Mossebergsskolan på väg till spårvagnshållplatsen vid Doktor Fries Torg. Lätt sömndrucken tycker du att du ser ett ansikte i klippväggen vid gångstråket mellan spårvagnen och skolan. Skakar det ur skallen för att sätta dig på vagnen. Mot Wavrinskys Plats vrider du huvudet åt höger. Strax efter Guldhedskyrkan ser du återigen ansikten i klipporna som kantar Doktor Allards Gata.

Du har nu vaknat, men tvivlar på ditt omdöme. Men inser efter Chalmers då vagnen knycker mot Kapellplatsen att på den stora klippväggen vid Aschebergsgatan finns där också ansikten i sten. Fascinerande och fantasirika.

Med Guldheden som bas

Bakom konstverken finns Joakim Stampe, den drygt 60-åriga performancekonstnären med Guldheden som bas. Spontan konst på befintligt material, som görs av egna medel och – sällan – på uppdrag. I varje fall inte i Sverige.

– Mina första ansikten gjorde jag 90–91 då min första dotter föddes. Både mamma och pappa var för bra på att måla på duk, så jag hittade mitt eget material. Sten.

Vi möts i hans kombinerade bostad och ateljé nedanför Guldhedstornet. Här växte han upp tillsammans med sin bror Jonas och föräldrarna Knud Stampe och Solwie J:szon-Stampe.

– Mina första år bodde vi i Haga. Jag gick i Annedalsskolan och Nordhemsskolan, som var alldeles för stor för mig. Det blev bättre efter att vi hade flyttat och jag gick på Guldhedsskolan.

Ingen given konstnärsbana

Joakim Stampes konstnärsbana var aldrig given. På gymnasiet blev det yrkesskola, bygg- och anläggningsarbete, samtidigt som han satsade stenhårt och framgångsrikt på basketen.

– Vi började i femte klass. Startade ett eget lag för att så småningom gå till Högsbo basket.

Bollsinnet kom från pappa Knud, som flyttade till från Köpenhamn till Degerfors för fotbollens skull, innan konstnärskapet tog över.

– Jag började studsa en boll och kunde inte sluta, förklarar Joakim Stampe, men som la korg och boll på hyllan för konsten.

Fick cancer 2008

För cirka 15 år sedan skedde ett skifte i hans konst då han gick över till att bli performancekonstnär. Något som gett uppdrag över stora delar av världen.

– Jag fick cancer i tonsillerna 2008. Trodde att jag bara hade två, tre år kvar och ville därför göra någonting annat, vilket ledde till att jag nu har åkt jorden runt. Det var så jag träffade min fru Chuyia, som är internationellt välkänd performancekonstnär.

Joakim Stampe ler inte gärna. Inte för att han inte vill, men för att han har få tänder är kvar efter den senaste strålningen. Leendet har liksom inte tagit plats ännu.

– Jag räknas som frisk. Men mentalt har jag tagit stryk och nu är jag ju i riskgruppen, säger han.

Med covid-19 har karriären tagit en andhämtningspaus. Under en promenad nyligen hittade dock Joakim Stampe nya ansikten, som han ville skapa. Motiv som uppe i Guldheden har blivit uppskattade hos de boende.

– Nu, ja. Men i början var det inte så, säger han, som inte fört någon förteckning över sina ansikten på sten.

– Men jag har dokumenterat allt. Mycket har ju försvunnit. Men jag tycker om det. Det är något filosofisk och poetiskt över det. Som livet, där vi får träda tillbaka, och inte som kopparstatyerna som står överallt.

Joakim Stampe

Är: Konstnär och lärare, 61 år.

Bor: I kulturbostäderna i skuggan av Guldhedstornet. Lägenheten, som också rymmer hans ateljé, har han tagit över från sina föräldrar, konstnärsparet Knud Stampe (1936–1996) och Solwei J:szon-Stampe (1936–2001).

Familj: Hustrun, malaysiska konstnären Chuyia Chia, två vuxna döttrar från ett tidigare förhållande. Brodern Johan bor i lägenheten mitt emot.

Aktuell: Med sin performancekonst samt med målningar på klippväggar och stenar, som de nyligen målade vid gångstråket mellan Doktor Fries Torg och Mossebergsskolan i Guldheden.

Visa merVisa mindre

Joakim Stampes Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Götaplatsen – Järntorget

Konstmuseet – Stadsmuseet

Saluhallen – Feskekörka

Spårvagn – Färja

Jungans – Paley

Way out West – Kulturkalaset

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Bokmässan – Filmfestivalen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG