Hyllar Göteborg. Med ”Made in China 2.0” kommer Stefan Andersson har ylla Göteborg 400 år. Foto: Kai Martin

Stefan Andersson hyllar Göteborg

Han har klurat på att hylla den 400-åriga jubilaren i tio år. Nu är det äntligen dags. Lite klädsamt sent blir det samtidigt som Göteborg firar officiellt. Så premiär för Stefan Anderssons Made in China 2.0 blir i januari 2023.

  • Publicerad 13:39, 4 maj 2022

Jag har gått och tänkt på det här i tio år.

Med sina musikhistoriska shower har Stefan Andersson underhållit med berättelser från Carlstens fästning till Ostindienfararen Götheborg, från Gustav III:s öde till Andra världskriget.

Ett berättarknep som han blivit förtjust i och som hans publik i sin tur uppskattat med råge.

Research

Allt tog sin början då hans nyfikne son ställde frågor på Marstrand om Carstens fästning. Frågor som pappa Stefan Andersson inte kunde svara på.

Resultatet blev research och senare Marstrandsfånge no 90 Kleist, en musikdramatisk föreställningen med Stefan Andersson som ciceron och hans band som ackompanjatörer. Den hade premiär just vid den bohuslänska fästningen sommaren 2008. Succén var ett faktum och spelas fortfarande varje sommar.

– Nu när vi går på för sommaren behöver vi knappt repa. Vi samlas, pratar om föreställningen och spelar igenom den, säger han som dessutom har fler föreställningar i huvudet och som han spelar runt med.

– Ställer jag dem på scen så minns jag dem och mina prator.

När han nu vill hylla sin hemstads 400-årsjubileum sker det samtidigt som Göteborg officiellt firar två år för sent på grund av pandemin. Det blir med Made in China 2.0. Två föreställningar i ett, skulle man kunna säga, med premiär i januari 2023 på Kajskjul 8.

– Den står på två plattformar. Dels Skeppsråttan från 2008 och dels Made in China från 2015. På så vis får jag in historien redan från Karl IX:s Göteborg och en vidareutveckling framåt med Ostindiska kompaniet, förklarar han.

– Jag tror folk är intresserade av det historiska och är stolta över sin stad.

Uppdatering

Made in China 2.0 är som namnet avslöjar en uppdatering av showen från 2015.

– Att göra den helt ny hade varit som att uppfinna hjulet på nytt. Men jag kommer förändra en del, säger han.

– Jag har gått och tänkt på det här i tio år, hur jag ska hylla grundandet av Göteborg. Det är något som jag har återkommit hela tiden till.

Så… nu är det dags.

Stefan Andersson

Är. 54. Musiker, låtskrivare och underhållare. Slog igenom med albumet ”Emperor’s day” och i synnerhet med singelspåret ”Catch the moon”. Han sjunger både på engelska och svenska, men har sedan 2008 i huvudsak ägnat sig åt låtskrivande på modersmålet.

Bor: I Billdal med sin familj.

Aktuell: Med föreställningen ”Made in China 2.0” med premiär i januari 2023. Showen är en uppdatering av ”Skeppsråttan” (2009) ”Made in China” (2015), några av de musikhistoriska föreställningar han gjort sedan ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” (2008).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44