Stefan Odelberg har nått sina drömmars mål

När han fyllde 40 år bestämde han sig. Innan han blev 60 skulle han leda ett tv-program. Nu har 46-årige Stefan Odelberg redan nått sina drömmars mål

  • Publicerad 12:00, 5 sep 2020

Jag älskar att min hjärna får arbeta i direktsändning.

Stefan Odelberg

Är: Magiker, underhållare och programledare. 46 år.

Bor: I Masthugget. Uppvuxen i Tollered.

Aktuell: Som programledare för "Bingolotto", där han precis har gjort premiär. Han delar på jobbet med Lotta Engberg, där de kommer att leda programmet hälften var med vissa storhelger gemensamt.

Bakgrund: Började trolla under gymnasietiden. Fick av en tillfällighet chansen när Park Lane drog igång "Cabaret Lorensberg" 1996 och har jobbat som magiker sedan dess. Startade 2013 "En talk talk show" med sig själv som programledare med målet att innan fyllda 60 år få leda ett eget tv-program.

Visa merVisa mindre

För två veckor sedan gjorde Stefan Odelberg sin debut som programledare i "Bingolotto". 14 år innan den gräns han själv satt upp för jobbet.

Låter det märkligt…? Låt mig förklara: För fem år sedan gjorde jag en intervju med Göteborgsmagikern, underhållaren och spjuvern Stefan Odelberg inför en ny säsong av hans "En talk talk show". Föreställningen där han själv, sedan starten 2013, satt som programledare i ett tv-program som aldrig sändes på tv utan mötte en livepublik på Rondo eller Trädgår'n.

Mål innan 60

Han förklarade då att hans mål var att innan han fyllde 60 skulle få leda ett tv-program. Han var 40 då planen skissades. Nu sex år senare är han redan i mål.

– Haha, ja, det har gått undan. Men det var ju också avsikten med "En talk talk show", att jag skulle hamna där jag nu har hamnat.

Du menar att showen har hjälp till…?

– Det är jag helt övertygad om. Redan då jag började med "En talk talk show" hade jag folk från "Bingolotto"-produktionen eftersom vi filmade allt tänkt för att få Youtubeklipp. Så det fanns en baktanke, ja. Alla gästerna var ju dessutom ett sätt för mig att öva mig. Man måste lära sig och även om jag inte är fullärd, om man nu någonsin blir det, har jag lärt mig enormt under gång. Det har varit roligt att sätta upp ett mål och det är nog första gången i mitt liv som jag gör det.

Låter förvånad

Han låter förvånad. Men inser samtidigt att kan man halka in på en räkmacka i showbusiness så är det precis vad Stefan Odelberg har gjort.

– Jag började ju trolla på gymnasiet och jobbade samtidigt extra i en skivbutik på Avenyn där jag också trollade. Jag fick av en slump höra att det sökte folk till "Cabaret Lorensberg" vid starten 1996 och gick på min första audition utan att veta vad det var. Jag fick jobbet, fast jag sa att jag hade en show som jag inte hade.

Så nu har du snart 25 år som showartist?!

– Ja, det är häftigt. Jag är glad att jag fick chansen. Jag är nyfiken och gillar att tacka ja och vill gärna testa inte en utan gärna två gånger. Det finns ju alltid möjligheten att det är oskönt första gången när man testar, men andra gången blir det världens grej.

Byggt upp sin karriär

Efter att byggt upp sin karriär, fått chansen i flera tv-program, gjort sina shower och satsat eget kapital är han nu del av en redaktion. Dessutom i en tid då hans jobb, precis som för många andra, försvann som genom ett trollslag i mars.

– Det är verkligen jätteroligt och jag älskar att min hjärna får arbeta i direktsändning. Där står jag med en intervju med, säg Jill Johnson, där hon blir privat samtidigt som producenten viskar i mitt öra att det är 30 sekunder kvar till Färgfemman och studiovärden ger mig någon gest för något annat. Det är häftigt, säger han närmast rosig på kinderna av lycka.

– Jo, men det är ju ett kultprogram som snart firar 30 år. Tänk att de som var 7 då är 37 år nu. Det är svindlande.

Du delar på programledarskapet med Lotta Engberg. Hur är det…?

– Jamen, vi funkar ju så bra ihop. Hon är generös och inte som andra programledare. Dessutom är vi båda energiska och jag för min del får nog jobba på det och ta ned mitt tempo.

Stefan Odelbergs Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Jungans – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Park Lane – Trädgår'n

Linnégatan – Avenyn

Röda sten – Saltholmen

Bokmässan – Filmfestivalen

Spårvagn – Färja

Feskekörka – Saltholmen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40