Stellan Skarsgård hyllad och hyllade

En Göteborgsfödd skådespelare prisades. En Göteborgsfödd regissör premiärvisade sin film. Göteborgs filmfestival har rullat igång för 43 gången – men första gång som en jämlik festival.

  • Publicerad 13:15, 25 jan 2020

Jag är ytterst tacksam för det här.

Kulturminister Amanda Lind invigde Göteborgs filmfestival. I sitt tal konstaterade hon att Göteborgs filmfestival går i bräschen bland stora festivaler med sitt mål att vara jämlikt. 2020 års festival har balanserat sitt utbud med lika delar kvinnor och män som regisserar filmerna som visas under festivalen.

Något som Filmfestivalens konstnärlige ledaren, Jonas Holmberg, nöjt kunde konstatera i sitt tal under invigningsfestivalen i Draken.

– I den internationella filmbranschen har 2020 framhävts som ett år för jämställdhet och vid varje internationell filmfestival i år kommer ämnet att diskuteras aktivt. Många har sagt att det är omöjligt att skapa ett jämställt filmprogram utan att förlora kvaliteten. Vi brukade själva säga så. Men nu har vi visat att vill man så kan man. Ingen kan längre säga att det är omöjligt.

På plats var Stellan Skarsgård med sin unga familj. Han för att premieras som årets mottagare av Nordic Honorary Dragon Award. På scen tog han emot priset och passade samtidigt på att hylla Göteborgs filmfestival.
– Jag är ytterst tacksam för det här. Jag har varit på den här filmfestivalen så många gånger och det tog ungefär 30 år tills jag fick detta pris. Den här festivalen står mig väldigt nära, det är en av mina favoritfestivaler i världen för det är inget fuss, inget nonsens och inget glitter utan total dedikation till bra film. Jag är otroligt tacksam, tack så hemsk mycket.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kronor, delades också traditionsenligt ut. I år till konstnären och stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr, kreatören bakom "Min börda" och "Något att minnas".

På plats kunde också publiken konstatera att samtliga platser i biograf Draken var markerade med vita t-shirtar med olika kvinnorna ryckta. Det var en manifestation tillägnad 702 historiska kvinnliga filmskapare. Representanter som Stig BjörkmanochR odja Sekersöz från Svenska regissörsföreningen höll hyllningstal för att synliggöra kvinnliga filmskaparnas roll i filmvärlden.

Årets invigningsfilm var "Psykos i Stockholm" av i Majorna uppvuxna regissören Maria Bäck.

– Det känns helt fantastiskt att stå här på Draken, världens finaste biograf. Jag har drömt om att visa film här sen jag började göra film och jag har varit en trogen festivalbesökare sen jag var barn så detta känns jättespeciellt, sa hon inför premiärvisningen.

Göteborgs filmfestival 2020

Är: Nordens största filmfestival, som startade 1979.

Premiär: Den 24 januari invigs festivalen med galavisningen av "Psykos Stockholm" på Draken. Festivalen pågår till och med den 3 februari.

Kändisar: Stellan Skarsgård kommer för att hämta sitt hederspris. På plats kommer också förre hederspristagaren Lone Scherfig vara, precis som flerfaldigt Oscarsbelönade klipparen Walter Murch ("Apocalyps now", "Gudfadern"), franske filmaren Alice Winocour ("Augustine", "Disorder", brittiske regissören Peter Cattaneo ("Full monty"), franske regissören Mia Hansen-Løve ("Things to come", "Maya") med flera.

Tema: Göteborgs filmfestival har jobbat mot målet att ha en jämlik festival enligt uppropet "50/50 2020" från Cannesfestivalen för några år sedan. Festivalen går därmed i bräschen för detta dekret. Fokus kommer också vara på Feminism och Brasilien.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG