Gillar läget. Fysioterapeuten Stina Hedin jobbar i tuff manlig miljö med Frölunda Indians och älskar varje dag på sitt jobb. Foto: Kai Martin

Stina har fixat spelare i nästan 30 år

Hon har två SM-guld och fyra CHL-guld med Frölunda. Dessutom ett SM-guld med Blåvitt. Fysioterapeuten Stina Hedin är unik med det i Sverige

  • Publicerad 14:20, 8 aug 2020

Här är jag delaktig, allting går så fort och det händer mer.

Trivs. Idrottsrehab har varit Stina Hedins arbete sedan tidigt 90-tal. Foto: Kai Martin

I rätt miljö. På gymmet i Campus Frölunda bedriver Stina Hedin mycket av sitt arbete. Foto: Kai Martin

Stina Hedin står bredvid men är ändå i centrum. Som rehabkoordinator i Frölunda Indians älskar hon varje sekund av sitt intensiva yrkesliv. Något hon gjort i nära nog 30 år, sedan starten som fysioterapeut för Gais i samma veva som Glenn Hysén kom tillbaka från sitt proffsäventyr.

Inställd på ortopodi

Med examen av sjukgymnastutbildningen i Göteborg 1989 var siktet egentligen inställt på ortopedi. Men det blev en omväg innan hon landade rätt.

– Jag blev först erbjuden ett jobb i Töreboda. Men det var nej tack till det. Fick istället arbete på infektionskliniken på Östra. Jag ville ju till ortopeden och fick ett år på barnortopeden där. Det var en otroligt bra skola, säger hon i en snabb summering.

Slutade hos Blåvitt

Vi träffas utanför Frölundaborg, där största delen av hennes verksamhet finns sedan hon klev in som ishockeylagets fysioterapeut till säsongen 2009/10.

– Då hade jag Blåvitt samtidigt och det var mer än jag mäktade med, erkänner hon, som avslutade sin sejour med fotbollslaget efter fem år.

Stina Hedin började på vikariat, men blev senare erbjuden en fast tjänst i Frölunda Indians. En position hon har kontrakt på till och med nästnästa år med förhoppning om förlängt.

Hon, tennistjejen som la ned sporten efter ett år som utbytesstudent i USA, hade inte förlorat greppet om idrotten. Efter uppdragen på Östra sjukhuset kom erbjudandet om att vara sjukgymnast för Gais, som då leddes av legendariske tränare Bosse Falk.

Snabb till skratt

Hon är fylld av historier, är snabb till skratt och trivs i de manliga miljöer som hon har haft som arbetsplats sedan hon började yrket.

Har du fått bita ihop?

– Nej, aldrig någonsin.

Samtidigt med karriären har hon fostrat sina söner och dotter, som många gånger har fått följa med på uppdragen.

1997 var hon med att starta IFK Kliniken tillsammans med idrottsläkaren Leif Swärd. IFK Kliniken Rehab äger och driver hon fortfarande.

– Nu är det 30 personer i företaget.

Trivs i Frölunda

Hon trivs i Frölunda, där hon är både en självklar del av organisationen och uppskattad för sin roll.

– Jag har byggt upp ett förtroende och vet att jag har Roger Rönnbergs (Frölundacoachen) fulla tillit. Han ifrågasätter aldrig om jag säger att någon spelare inte är klar för match.

Tillsammans med läkarna har ett bra team skapats som jobbar för spelarnas – och föreningens – bästa.

Hon har alltså jobbat med elitfotboll, innebandy på junior landslagsnivå samt jobbat på uppdrag för SOK med bland annat läger inför OS. Tagit SM-guld med både Blåvitt och Frölunda. Men det är ishockeyn som hon brinner för – oavsett om det är i båset under match eller i ett gym.

Vinnande koncept

– Här är jag delaktig, allting går så fort och det händer mer. Jag känner också att jag fyller en större funktion här.

Har du hittat hem?

– Ja, men tiden går fort. Jag har två säsonger kvar på mitt kontrakt. Samtidigt tycker jag att vi har ett vinnande koncept, säger hon som gärna fortsätter länge till med Frölunda.

Stina Hedin

Är: 54. Fysioterapeut i Frölunda Indians sedan säsongen 2009/2010. Har jobbat för Gais och IFK Göteborg. Startade IFK Kliniken med idrottsläkaren Leif Swärd 1997, en praktik som hon fortfarande jobbar för på deltid.

Bor: I Öjersjö, med planer på samboliv inom kort i Långedrag.

Familj: Två söner och en dotter.

Aktuell: reahbkoordinator för Frölunda Indians med ständig rehabträning på Campus Frölunda.

Har: Fyra CHL-mästerskap med Frölunda, två SM-guld med Frölunda (2016 och 2019) samt ett SM-guld med IFK Göteborg.

Visa merVisa mindre

Stina Hedins Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Scandinavium – Gamla Ullevi

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Way out West – Kulturfestivalen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG