Stinas mardröm blev början till romandebuten

Hon är mörkrädd. Tycker själv att hon är fyrkantig. Men som författare vågar hon trotsa sina rädslor och tänker utanför boxen. Nu romandebuterar Stina Flodén.

  • Publicerad 18:56, 24 apr 2022

Jag gillar att vara mörkrädd. Åtminstone då jag skriver.

Stina Flodén bor i det stilla kedjehusområdet Knapehall med sin familj. Men innanför husets väggar skapar hon sin egen värld som författare. En värld som är fylld av spänning och ond, bråd död. Nu har hon debuterat med thrillern "Nu dör vi".

Ursprunget till romanen har sin speciella historia.

– Det var i augusti 2019. Jag hade en mardröm om att vi i familjen satt och åt middag när två män kom in i köket. Den ene med en pistol som han riktade mot den andre. Jag höll öronen för min dotter och tänkte "Nu dör vi", berättar hon.

– När jag sedan vaknade kände jag att jag inte kunde släppa det. Jag ville veta vad som hände. Jag skrev väldigt oplanerat, vilket inte var någon bra idé. Det som nu blivit boken är mitt tredje manus.

Sedan barndomen

Skrivandet – och läsandet – har funnits i Stina Flodéns liv sedan barndomen. Som yngre handlade det mycket om noveller, men någonstans med sina utbildningar försvann skrivandet.

– Men 2017 hade jag gått upp i min mammaroll väldigt mycket. Min dotter var då fyra år och jag kände att jag behövde göra något mer av mitt liv. I den vevan hörde en kompis av sig och ville skratta.

Hon hade hittat en kurs i improvisationsteater. I tanken sa Stina Flodén ett tvärt nej. Men...

– Det var långt utanför min bekvämlighetszon. Samtidigt behövde jag det, så jag sa ja. Det var bara att köra.

Fantasin sattes i spinn och lusten att börja skriva kom tillbaka.

– Jag lyssnade på poddar om skrivande, läste skrivhandböcker, ett ärende på mitt jobb liknade ett polisärende. Så jag skrev. Den första handlade om en HR-specialist, men den hamnade i byrålådan. En kompis till mig fick läsa den och jag fick svaret "Det här kan du ju göra om du tycker det är roligt".

Väninnans uppriktiga kommentar var viktigt. Stina Flodén gav inte tappt. Började om och hittade rätt.

– Hon har varit med mig på hela resan, säger hon om kompisen.

Stina Flodén är uppvuxen i Leksand, men föddes i Skara och har släkt i Mariestad och på närliggande Torsö. Just Mariestad har fått tjäna som miljö för "Nu dör vi", den första boken i serien om Camilla Stensjö.

– Jag har redan ett råmanus klart för del två, som gått i väg till lektören, säger hon, som siktar på en svit om fem, sex romaner i serien.

Med sin spänningsroman har mörkrädda Stina Flodén fått utmana sig själv

– Jag gillar att vara mörkrädd. Åtminstone då jag skriver. För då har jag kontroll på det. I skrivandet kan jag lägga rädslan på Camilla och inte mig själv. Jag känner mig trygg i att utforska det.

Tagit nya kliv

Så har Stina Flodén tagit nya kliv i sin personlighet. Hon som aldrig varit intresserad av Instagram upptäckte fördelen som författare att vara där på sociala medier.

– Där hittade jag likasinnade. Några av mina bästa vänner har jag funnit i den skrivargemenskapen som finns där.

Hon jobbar fortfarande heltid som planeringsledare inom Göteborgs kommun.

– Så jag skriver på kvällar och helger, tittar inte på tv eller följer några serier. Emellanåt kan jag se någon film. Men allt det tar för mycket av min tid. Ibland byter jag plats med min svärmor och får låna hennes lägenhet i Halmstad för att skriva. En vinnvinnsituation då hon får umgås med barnbarnen. Hon är lika nöjd som jag.

Stina Flodén

Är: 40. Socionom och personalvetare samt också författare. Vid sidan sitt arbete driver hon podden "Skrivvänner" med Anneli Olsson. Har även bloggen "Hur skriver jag en bok?".

Bor: I Sisjön. Född i Skara. Uppvuxen i Leksand.

Familj: Man och barn.

Aktuell: Med romandebuten "Nu dör vi", den första i serien om Camilla Stensjö. På kort tid den hamnat på topp tre bland nya deckare på Bokus samt varit den tredje mest trendande boken på Storytel redan innan ljudboken släppts.

Hobby: Påta i trädgården, umgås digitalt med sin författarkollegor, läsa.

Visa merVisa mindre

Stina Flodéns Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Saluhallen – Feskekörka

Delsjön – Sisjön

Avenyn – Linnégatan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Ullevi – Scandinavium

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44