På svenska. Efter att ha sjungit på engelska kommer nu Sumie Nagano med musik på svenska. Foto: Kai Martin

Sumie Nagano byter till modersmålet

Efter två album och en ep på engelska byter Sumie Nagano till svenska med sin nya singel. – Engelskan är lättare med sina metaforer. Svenskan svårare.

  • Publicerad 15:50, 16 aug 2020

46-åriga Sumie Nagano är en late bloomer, som artist. 2013 albumdebuterade hon med självbetitlade "Sumie" för att vänta några år innan nästa album kom 2017. Senaste släppet var ep:n "Mirou" från förra året.

Men nu kommer singeln "Upp ur mörkret", hennes första musik med texter på svenska.

– Vi mixade låten i maj. Men spelade in den för några år sedan. Vi skulle prova med två låtar på svenska och jag åkte till studion, säger hon och med vi syftar hon på producenten och musikern Kristoffer Ragnstam.

– Vi spelade in live och det var inte mer med det. Men det var speciellt på svenska. Så ringde Kristoffer tillbaka och sa att det var skitbra. Med coronavåren hade vi plötsligt tid att gå tillbaka till det vi gjorde då.

Musiken med de svenska texterna är Sumie Naganos eget projekt. Hennes brittiska skivbolag Bella Union står över, den här gången.

Hon erkänner att det är speciellt att sjunga på svenska. Att det blir mer naket.

– Ja, det blir det. Man kan inte gömma sig som i engelskan, Jag har lyssnat mycket på svensk musik där bland andra Frida Hyvönen är fantastisk. Men det finns så mycket bra och jag är alltid förvånad över alla unga röster, som Slowgold.

Sumie Nagano

Är: sångerska, 46 år, tvåbarnsmamma. Jobbar som verksamhetsutvecklare, men söker just nu nytt jobb.

Bor: I Kålltorp. Uppvuxen i Masthugget och Majorna.

Aktuell: Med singeln "Upp ur mörkret", första gången på svenska för henne efter två album – "Sumie" (2013) och "Lost in light (2017) – och en ep – "Mirou" (2019) – på engelska.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG