VInnare. Svenske filmaren Julia Lindström knep Startsladdenpriset för bästa kortfilm. Foto: Pressbild

Svenska Julia Lindström vann filmpris

Göteborgs filmfestival innebär inte bara en massa filmer på en dryg vecka. Det handlar också om en del tävlingar. Som Startsladden – pris för bästa kortfilm – som i år gick till svenska Julia Lindström.

  • Publicerad 13:51, 27 jan 2020

Det har varit en sjukt lång resa.

Startsladdenpriset är värt 350 000 kronor, som därmed är ett av världens största och också mycket prestigladdat.

Filmaren Julia Lindström, uppvuxen i Stockholm och utbildades i Den Norske Filmskolen i Lillehammer 2013–2016. Med sin film "Daddy's girl" har hon gjort en film om fjortonåriga Los relation med sin pappa. Den verkar i förstone framstå som enkel och skämtsam i Julia Lindströms okonstlade skildring av en tonårsflickas nyfikna och obesvärade sexualitet. Med skarpt berättande vrids våra förväntningar på lust, skam och föräldraskap.

För filmen har hon nu prisats på Göteborgs filmfestival och i konkurrens med flera andra filmare vann hon Startsladden i helgen.

Mångbottnad

Juryns motivering lyder "En känslig berättelse där vi tror på relationerna och situationerna fullt ut. Filmen äger en storslagen detaljrikedom och komplexitet. ingen är offer, ingen är förövare. Mångbottnad med fantastiskt skådespeleri. En intelligent film om sexuellt uppvaknande, skam, makt och integritet.​​​​​​"

– Det här är för djävla sjukt. Vi har jobbat med den här filmen så länge. Det har varit en sjukt lång resa, så jag vill verkligen tacka mitt fantastiska team som har trott på mig, stöttat mig, backat mig och tvingat mig att fortsätta skicka den här filmen till festivaler när vi hade gett upp. Sjukt kul! Tack till juryn och den här fantastiska festivalen, sa Julia Lindström i sitt tacktal.

Startsladden

Är: Sveriges mest prestigefyllda kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på över 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

Nominerade: "Milas" (regi Jakob Márky), "Magnus är sexist" (regi Hampus Hallberg och Emil Brulin), "Sjö i brand" (regi Jennifer Rainsford), "Utan er" (regi Jean-Luc Mwepu), "Park" (regi Vanja Sandell Billström och Lucia Pagano), "Index" (regi Nicolas Kolovos), "Grab them" (regi Morgane Dziurla-Petit) och "Daddy's girl" (regi Julia Lindström).

Vinnare: "Daddy's girl" (regi Julia Lindström).

Vi är GBG