Spelsugna. The Ark är sugna på att få uppdatera sin musik och bjuda på en grym show i sommar. (Arkivbild från "Allsång på Skansen 2010.) Foto: Kai Martin

Svenska superbandet återförenas i sommar

16 september 2011 var det över. Medlemmarna i the Ark tog farväl av såväl varandra som sina fans. Men nu återförenas bandet – för en sommar. 2 juli kommer gruppen till Trädgårdsföreningen i Göteborg.

  • Publicerad 11:37, 13 feb 2020

Ola ser ju reaktionen hos publiken, hur de älskar musiken och kan alla låtarna.

Återförenas. The Ark firar jubileum 2020 och gör det med en återföreningsturné. (Arkivbild från "Allsång på Skansen 2010.) Foto: Kai Martin

The Ark 2020. Bandet är klart för en återförening i sommar – något som planerats i över ett år. Foto: Johan Tholson

Sugna på show. Martin Axén, Mikael Jepson, Lars Leari Ljungberg och Jens Andersson inför Ola Salos show, då det redan var klart med återföreningen. Foto: Kai Martin

The Ark hade en tuff start första tio åren. Men med millennieskiftet kom gruppen att bli ett av Sveriges mest populära, från förbandsturné till Kent 2000, debutalbumet, egna huvudturnén på hösten samma år till sommarturné med Magnus Uggla och Håkan Hellström den yra sommaren 2001.

Därefter fanns det ingen hejd på framgångarna för bandet som lyckades med att vinna med sin glamrock i Melodifestivalen 2007.

The Arks sista spelning

Men i slutet av december 2010 meddelade bandet att den kommande sommarens turné också skulle bli the Arks sista.

– 2011 16 september klockan 23... äh, jag vet inte… men då var det över. Vi var definitiva med att det inte skulle bli någon fortsättning. Även om jag vaknade dagen efter med ett "Vad gör jag nu?", säger gitarristen Mikael Jepson som tillsammans med basisten Lars Leari Ljungberg och Ola Salo startade bandet i Rottne 1990.

Civila karriärer

Istället började bandmedlemmarna odla nya karriärer. Mikael Jepson och keyboardisten Jens Andersson jobbade med sin studio och sidoprojektet Studio Explosion där också the Ark-medlemmarna Martin Axén, gitarr, och Lars Leari Ljungberg, bas, ingick.

– Jag jobbade också mer med design och Lars hade ju redan under sista turnén 2011 börjat utbilda sig till tandtekniker där han nu är chef för ett företag. Men vi har ju alla rockat på ett eller annat sätt, säger Mikael Jepson.

Men nu lägger de sina civila karriärer åt sidan för att förenas med Ola Salo, sångaren som satsat på en solokarriär som krönts med showen "It takes a cool to remain sane". Den hade premiär för ett drygt år sedan på Rondo i Göteborg och är nu ute på en framgångsrik turné i landet.

Ola Salo redo för Rondo

Dismissed blir Ola Salos nya band

28 juni startar återföreningsturnén i Stockholm och därefter väntar 19 spelningar där Göteborg är nummer två ut 2 juli.

– Redan innan premiären på showen hade vi gjort klart att vi skulle återförenas. Det var Ola och Lars som i en bil på väg till just Göteborg pratade om det, att det var jubileum 2020 och skulle vi inte börjar spela igen… Något som också Jens och jag hade pratat om, säger Mikael Jepson.

Ola Salo hyllar the Ark

Ola Salos show var i mångt och mycket en hyllning till the Ark, som också framträder på ledskärmar under föreställningen.

Är det så att han har saknat bandet?

– Ja, så är det nog. Han älskar att göra sin show. Den har blivit fantastiskt väl mottagen och Ola ser ju reaktionen hos publiken, hur de älskar musiken och kan alla låtarna. Men skulle något toppa det så är det återföreningen med det här gänget, säger Mikael Jepson.

I sommar är det dags – kommer ni i kostymerna?

– Ja, vi gör faktiskt det. Men det kommer ju bli så mycket mer. Vi uppdaterar vår show och kommer att kunna göra saker som inte gick att göra då. Det ska bli så grymt det bara kan bli.

Blir det en fortsättning eller dansar ni bara en sommar?

– Nej, det här är tillfälligt och blir bara i sommar. Vi släpper ingen ny musik utan uppdaterar bara våra låtar.

Så efter sista spelningen i sommar är det definitivt över?

– Ja, i nuläget är det så. Nu sätter vi fokus på att göra en grym sommarturné. Vi har redan börjat titta på vilka låtar vi ska spela och känt på dem. Men det är jättesvårt att välja. Självklart blir det klassikerna, men vi ska också försöka hitta guldkorn.

The Ark

Är: Ola Salo, sång, Mikael Jepson, gitarr, Martin Axén, gitarr, Lars Leari Ljungberg, bas, Sylvester Schlegel, trummor och sång, och Jens Andersson, keyboard.

Startade: I Rottne utanför Växjö av Ola Salo, Mikael Jepson och Lars Leari Ljungberg 1990. Genombrott: Efter flytten till Malmö var det först i slutet på 90-talet med Sylvester Schlegel och Martin Axén i bandet som musiken tog fart. 2000 kom debutalbumet där singeln "It takes a fool to remain sane" blev bandets första hit.

Farväl: 16 september 2011 på Gröna Lund tog the Ark adjö. Ola Salo satsade på en solokarriär, som bland annat har gett musikalroller och showen "It takes a fool to remain sane" med premiär 2019 i januari.

Återförening: 28 juni inleds återföreningsturnén i Stockholm. 2 juli kommer bandet till Trädgårdsföreningen i Göteborg. Därefter återstår 18 spelningar med final i Uppsala 29 augusti.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11