Syskonsymbios blir till musik

Göteborgssystrarna Malin och Karolina Almgren har hängt med varandra hela livet. Inte bara som syskon utan också som musiker. I Sisters of Invention skapar de sin egen musik.

  • Publicerad 17:30, 5 feb 2021

När vi spelar vår musik har vi ju kontroll in i minsta detalj.

När systrarna Malin och Karolina Almgrens pappa Owe och farbror Björn bildade bandet Brothers of Invention, som en hyllning till Frank Zappas Mother of Invention var namnet givet. Som Sisters of Invention har syskonduon gjort musik sedan 2009, men tillsammans har de spelat längre än så.

– Det var då vi spelade in under det namnet. Vi spelade tidigare ihop som Sunset Sisters, men det var inte riktigt vi, förklarar Karolina Almgren namnskiftet.

Sedan barnsben

De har levt med musiken sedan barnsben – ja, kanske tidigare än så – med mamma Martina Almgren, jazztrummis, och pappa Owe Almgren, jazzbasist. Lägg till farbror Björn Almgren, saxofonisten som är en väsentlig del i Augustifamiljens uttryck och som länge tillhörde Håkan Hellströms band.

De ligger nära i ålder – ett och ett halvt år – och har under uppväxten levt nästan tvillinglikt.

– Jag var en fan girl till mamma, så därför blev det trummor, säger Malin Almgren.

– Sen paxade jag också piano tidigt.

– Att farbror Björn spelar sax spelade förstås in för mig, säger Karolina.

– Även om det var en nödlösning passade det våra olikheter. Sopransaxen har blivit mitt sound.

Jazzen har förstås funnits nära. Men enligt systrarna har det varit mycket från och till under uppväxten. När de nu gör sin musik är det också med inslag av pop.

– Men det blir alltid mer eller mindre jazz, säger Malin Almgren.

Samarbete

Som Sisters of Invention har Karolina och Malin Almgren samarbetat med musiker som Nils Landgren, Ida Sand, Jonas Kullhammar och Rigmor Gustafsson. Idel ädel svensk jazzadel, alltså. Men det är framför allt i sitt eget skapande som de vill sätta avtryck.

– Det här ju en styrka att vi jobbar tillsammans, säger Malin Almgren.

– Länge tog vi det för givet, fortsätter Karolina.

– Ja, mer och mer har vi insett att det inte är så. Vi skriver, spelar och pratar musik. Det vi skapar mognar snabbt, tar Malin över.

Hur lätt är det att bli insläppt av er i skapande stund?

– Vi har pratat om att vi är dåliga på det i repsammanhang. Vi är ju vana att förstå varandra, förklarar Karolina Almgren.

– När vi spelar vår musik har vi ju kontroll in i minsta detalj, säger Malin Almgren.

Syskonbråk

Men trots att de har varit ler och långhalm som systrar har de inte alltid hållit sams. Syskonbråken har funnits, stormiga och starka.

– Vi har ju tidigt haft musiken som ett jobb. Men under tonåren handlade bråken mer om hur vi skulle spela, berättar Karolina Almgren.

– Vi har hållit dagsschema när vi skulle spela in. Väldigt vuxet, säger Malin Almgren.

Sisters of Invention

Är: Systrarna Karolina, 28, och Malin, 29, Almgren. Båda jobbar som musiker och kompositörer. Karolinas huvudinstrument är saxofon och sång. Hon jobbar också som lärare på fridhems folkhögskola. Malins huvudinstrument trummor. Hon skulle ha medverkat i Göteborgs operans uppsättning av "Cabaret", som nu skjutits på framtiden.

Bor: I Malmö respektive Sävedalen. Uppvuxna i Mölnlycke.

Aktuella: Med ep:n "Nostalgia", som kom 2020.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00