Syskonsymbios blir till musik

Göteborgssystrarna Malin och Karolina Almgren har hängt med varandra hela livet. Inte bara som syskon utan också som musiker. I Sisters of Invention skapar de sin egen musik.

  • Publicerad 17:30, 5 feb 2021

När vi spelar vår musik har vi ju kontroll in i minsta detalj.

När systrarna Malin och Karolina Almgrens pappa Owe och farbror Björn bildade bandet Brothers of Invention, som en hyllning till Frank Zappas Mother of Invention var namnet givet. Som Sisters of Invention har syskonduon gjort musik sedan 2009, men tillsammans har de spelat längre än så.

– Det var då vi spelade in under det namnet. Vi spelade tidigare ihop som Sunset Sisters, men det var inte riktigt vi, förklarar Karolina Almgren namnskiftet.

Sedan barnsben

De har levt med musiken sedan barnsben – ja, kanske tidigare än så – med mamma Martina Almgren, jazztrummis, och pappa Owe Almgren, jazzbasist. Lägg till farbror Björn Almgren, saxofonisten som är en väsentlig del i Augustifamiljens uttryck och som länge tillhörde Håkan Hellströms band.

De ligger nära i ålder – ett och ett halvt år – och har under uppväxten levt nästan tvillinglikt.

– Jag var en fan girl till mamma, så därför blev det trummor, säger Malin Almgren.

– Sen paxade jag också piano tidigt.

– Att farbror Björn spelar sax spelade förstås in för mig, säger Karolina.

– Även om det var en nödlösning passade det våra olikheter. Sopransaxen har blivit mitt sound.

Jazzen har förstås funnits nära. Men enligt systrarna har det varit mycket från och till under uppväxten. När de nu gör sin musik är det också med inslag av pop.

– Men det blir alltid mer eller mindre jazz, säger Malin Almgren.

Samarbete

Som Sisters of Invention har Karolina och Malin Almgren samarbetat med musiker som Nils Landgren, Ida Sand, Jonas Kullhammar och Rigmor Gustafsson. Idel ädel svensk jazzadel, alltså. Men det är framför allt i sitt eget skapande som de vill sätta avtryck.

– Det här ju en styrka att vi jobbar tillsammans, säger Malin Almgren.

– Länge tog vi det för givet, fortsätter Karolina.

– Ja, mer och mer har vi insett att det inte är så. Vi skriver, spelar och pratar musik. Det vi skapar mognar snabbt, tar Malin över.

Hur lätt är det att bli insläppt av er i skapande stund?

– Vi har pratat om att vi är dåliga på det i repsammanhang. Vi är ju vana att förstå varandra, förklarar Karolina Almgren.

– När vi spelar vår musik har vi ju kontroll in i minsta detalj, säger Malin Almgren.

Syskonbråk

Men trots att de har varit ler och långhalm som systrar har de inte alltid hållit sams. Syskonbråken har funnits, stormiga och starka.

– Vi har ju tidigt haft musiken som ett jobb. Men under tonåren handlade bråken mer om hur vi skulle spela, berättar Karolina Almgren.

– Vi har hållit dagsschema när vi skulle spela in. Väldigt vuxet, säger Malin Almgren.

Sisters of Invention

Är: Systrarna Karolina, 28, och Malin, 29, Almgren. Båda jobbar som musiker och kompositörer. Karolinas huvudinstrument är saxofon och sång. Hon jobbar också som lärare på fridhems folkhögskola. Malins huvudinstrument trummor. Hon skulle ha medverkat i Göteborgs operans uppsättning av "Cabaret", som nu skjutits på framtiden.

Bor: I Malmö respektive Sävedalen. Uppvuxna i Mölnlycke.

Aktuella: Med ep:n "Nostalgia", som kom 2020.

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20