Systrarna med sinne för affärer

Båda sitter i toppositioner på varsitt företag. De är drivna och älskar entreprenörsskap. Men konkurrenter...? Det har aldrig systrarna Jessica och Camilla Andersson varit.

  • Publicerad 16:29, 25 apr 2020

Människorna är viktiga för oss. Det är inte bara business.

Vi hinner knappt sätta oss förrän Jessica och Camilla Andersson är igång. Livliga, fyllda av energi, strålande och sociala spinner samtalet intensivt där den ena knappt hinner avsluta en mening förrän den andra fyller i.

Jessica Andersson, 39, är stolt storasyster ("Det skiljer två år och åtta månader. Det är viktigt.") som slösar beröm över sin lillasyster Camilla.

– Vi är ler och långhalm och vi är ett team, säger hon och tittar på sin lillasyster.

– Vi har alltid pushat varandra. När hon föddes var jag lycklig och jag har alltid varit mån om henne.

–Och jag såg upp till Jessica och lärde av henne, skjuter Camilla in.

Drivna entreprenörer

Båda två är drivna entreprenörer och vd för varsitt företag. Jessica Andersson för Oriflame Scandinavia med säte i Stockholm, ett företag som jobbar med skönhetsprodukter. Camilla Andersson som vd för Kaffegreven, som är en av huvudsponsorerna för Frölunda Indians. Och, ja, ishockey är ett gemensamt intresse för de båda systrarna.

– Min första match var speciell. Jag gick med högklackat, tappade ena skon i de höga trapporna och den föll långsamt ned. "Kolla Askungen", ropade någon, säger Camilla, som sedan dess alltid går i bättre lämpade skor i Scandinavium och som stolt berättar att hon var med 2016 då Frölunda tog SM-guldet i Skellefteå.

– Det var första året som vi sponsrade. Det är en kul sport och laget har nästan blivit som en familj för mig. CHL-finalen i Tjeckien nu i februari var också häftig.

Delade ut direktreklam

Men det är jobben som är systrarnas verkliga drivkraft. Kanske en aning märkligt med en pappa som är socionom och en mamma som jobbat inom vården.

– Jag plockade blommor hos grannarna som jag sålde. Något som var lite pinsamt för mamma och pappa som är humanister, skrattar Jessica åt ett tidigt minne som visade vägen till entreprenörskapet.

– Men vi har lärt oss av mamma, att ingenting kommer gratis, säger Camilla.

– Mitt första jobb, som jag hade i de tidigare tonåren, var att dela ut direktreklam. Jag var världens lyckligaste, säger Jessica.

Ja, grunden till hårt arbete lades redan i unga år för systrarna där uppväxten i Kannebäck, Västra Frölunda, har präglat systrarna Andersson. Likaså pappans äventyrslusta.

– Det har blivit många uppslagna tält i regn och måltider med knott surrandes när vi var yngre, säger Camilla, som nu helst reser till Thailand med sin storasyster.

Rekreation och utmaningar

Där hittar de både rekreation och utmaningar. För det är ju trots allt svårt att lägga all business åt sidan.

– Vi prutar när vi handlar. På thai, som vi har lärt oss, berättar Camilla.

– Där vi är i Bangkok känner de igen oss nu mer.

Vem av er blev först vd?

– Det var jag, säger Camilla som varit chef i elva år på Kaffegreven.

– Jag kom in då det var nystartat och omsatte 800 000 om året. Nu handlar det om 36 miljoner.

Storasyster Jessica har suttit på sin post sedan fyra år.

– Vi har ju båda väldigt roliga jobb. De bjuder på ständigt nya utmaningar. Människorna är viktiga för oss. Det är inte bara business.

Jessica och Camilla Andersson

Är: Uppvuxna i Kannebäck, Västra Frölunda. Jessica, 39, är två år och åtta månader äldre än Camilla. Jessica är vd för Oriflame Scandinavia, ett företag i kosmetikabranschen, och Camilla är vd för Kaffegreven.

Bor: Jessica i Stockholm med övernattningenslägenhet i Linnéstaden. Camilla i Lorensberg, nära Scandinavium och restauranger.

Intressen: Ishockey och resor (favoritmål Thailand) för båda. Styrketräning med Frölundas Pär Edlund, löpning och padel (Camilla). Målar, tränat fullkontaktkarate, ridning, träffa människor (Jessica).

Visa merVisa mindre

Systrarna Anderssons Göteborgsfavoriter

Jungans – Paley

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Slottsskogen – Delsjön

Way out West – Kulturkalaset

Götaplatsen – Järntorget

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Scandinavium – Gamla Ullevi

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG