Tages hyllas med nytt album

Göteborgsbandet Tages tillhörde 60-talets främsta i Sverige. Under en kort och intensiv period gjorde bandet mängder med spelningar – och inspelningar. Nu kan bandets musik höras igen.

  • Publicerad 14:10, 11 apr 2020

Vi pratar om att satsa på del två, men då bara digitalt.

När först gitarristen Anders Töpel och sedan efter en dryg månad även sångaren Tommy Blom gick bort våren 2014 väcktes idén hos Tagesentusiasten, - samlaren och -författaren Göran Brandels. ”Varför inte göra ett hyllningsalbum…?”.

– När de dog dog ju också Tages. Då var det slut, säger Göran Brandel.

Möjligheten till en återförening var definitivt över, trots att det egentligen var länge sedan gentlemännen stod på scen tillsammans. Men musiken levde ju fortfarande. Så tillsammans med vännen och tillika Tagessupportern, musikern och programledaren Peter Torsén gjordes ett upprop via Facebook för ett hyllningsalbum.

Stort intresse

Band och musiker som uppskattat Göteborgsbandets musik genom åren var inte svåra på att svara.

– Nej, det tycker jag inte. Det har varit ett stort intresse, säger Göran Brandels, som överlät till Peter Torsén att göra största urvalet, som nu blivit 17-spårs albumet ”Fuzzy patterns – a tribut to Tages” nära sex år efter att idén kläcktes.

– Man får ha tålamod.

Albumet har kommit i omgångar. Först 28 november 2019 på strömningstjänster. På dagen 55 år efter att Tages fick sin första listetta på Tio-i-topp med debutsingeln ”Sleep little girl”.

Därefter har plattan kommit som cd i slutet av januari och nu i slutet av mars på färggrann vinyl.

– Så var det inte tänkt från början utan det blev så på vägen när nu vinylen fått en renässans. Vinylen är både färgad och numrerad och jag håller just nu på att skicka ut de beställda exemplaren, förklarar Göran Brandels.

Vill mer

Peter Torsén och han har nu sålt tre fjärdedelar och därmed är den ekonomiska satsning i hamn. Men duon vill mer.

– Ja, vi pratar om att satsa på del två, men då bara digitalt.

66-årige Göran Brandels har följt Tages sedan barnsben.

– Det har framför allt varit låtarna. Sedan är de härliga killar med Göteborgshumor. För mig blev de stora idoler. Det var ju så på den tiden. Men jag såg dem aldrig då, förklarar han och fortsätter:

– Min första singel var med bandet ”The one for you”, som jag fick i julklapp 1965. En kusin hade ”Sleep little girl”, som jag utan framgång försökte tigga till mig.

På albumet ”Fuzzy patterns – a tribute to Tages” finns artister som Peter Bjorn and Johns Peter Morén, David Myhr från Merrymakers och Soundtrack Of Our Lives. Ja, Göteborgsbandet som kastade in handduken 2012.

– Det är en inspelning av ”In my dreams”från Way out West med Göte­borgssymfonikerna 2010. Tommy Blom var gästartist. Han och Ebbot hade blivit goda vänner, säger Göran Brandels.

– Precis som Ebbot, som ju vänt på Tobbe, gjorde Tommy det och kallade sig Ymmot på scen.

Fuzzy Patterns

Är: Ett hyllnings- och samlingsalbum till Göteborgsbandet Tages (1963–1968). 17 spår från bland andra Soundtrack Of Our Lives, Peter Morén (Peter Bjorn and John) och David Myhr (The Merrymakers).

Kom: På strömningstjänster 28/11 2019, på dagen 55 år efter att Tages låg etta på sin första singel ”Sleep little girl”. Finns nu sedan slutet av januari på cd och i slutet av mars på vinyl.

Tages: Var Anders Töpel, Tommy Blom, Göran Lagerberg och Danne Larsson (Bexér) med trummisarna Freddie Skantze, Tommy Tausis och Lasse Svensson.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG