Leende. Göteborgaren HB Nielsen är nöjd med sin musik. Foto: Kai Martin

Tatuerare som blev singer/songwriter

Drömmarna om hockey tog honom till USA. Men det blev studier i litteratur i stället och jobb som tatuerare. Nu har albumdebuterande HB Nielsen ytterligare en merit till sitt cv: singer/songwriter.

  • Publicerad 16:35, 13 jun 2020

Jag var väl mest en sovrumsgitarrist.

Vägval. Göteborgaren HB Nielsen la hockeykarriären på hyllan, blev tatueraren som blev singer/songwriter. Nu har hans debutalbum "Grand opening" kommit. Foto: Kai Martin

Det kan tyckas vara kaxigt att debutera inom singer/songwriter- och americanagenren med ett album kallat "Grand opening". Framför allt då låtarnas tillblivelse har att tacka en rejäl bilresa genom USA med sina panoramor, vidder och stora städer. Men svaret är egentligen mer modest än så.

– När jag bodde i Brooklyn nära Broadway såg jag butiker med krimskrams och skylten grand opening. Skyltar som hängde kvar i år, förklarar HB Nielsen.

Blev ett album

Det var något sorgset vackert över det och när tatuerarkarriären tagit över fanns det en dröm om att starta en studio med det namnet.

– Men det blev ett album.

Vägen till plattan "Grand opening" är brokig där HB Nielsen där han efter gymnasiet bröt upp från Kullavik, där han vuxit upp, för spel i ett universitetslaget Potsdam i norra New York State bara två timmars bilresa från Montreal.

Men drömmarna om ishockey, som funnits sedan fostran i Kungsbacka Kings, och studier i företagsekonomi blev istället till litterär gestaltning och ingen sport alls.

– Jag älskade att läsa och ville skriva. Allt hände där och jag blev helt kär, så jag la hockeyn på hyllan och tog en kandidat i litterär gestaltning.

Sovrumsgitarrist

Någonstans där kom också musiken till honom. Den där gitarren som han fick som liten hade han trots allt aldrig riktigt släppt greppet om.

– Men jag var väl mest en sovrumsgitarrist, erkänner han.

New York väntade. Ja, hela USA, för med skola och vänhäng öppnade sig möjligheterna för HB Nielsen.

– Jag gjorde en resa runt USA och tog med mitt liv i en stor bil för att träffa kompisar. Det blev 15 till 17 städer och under resan med all ensamtid med 16-timmarskörningar lyssnade jag på mycket musik, säger HB Nielsen.

Så du kom hem med resväskan full av låtar?

– Nja, i alla fall med idéer. Någon låt blev klar, men jag hade främst textrader och melodier. Efter resan återvänder jag till New York, men kände att musiken inte rymdes där. Det var för stökigt, så jag kände att det var dags att flytta tillbaka och få ned tempot.

Sökte replokal

Tatuerarkonsten hade blivit hans yrke och med en stol i en studio på Nordhemsgatan ett stenkast från hemmet i Linné fick musiken allt mer utrymme.

– Jag sökte en replokal för att inte driva mina grannar till vansinne hemma. Jag fick svar från en kille jag tidigare tatuerat, som också ville ha en ny tid. Hans band, Black River Delta, hade en replokal där jag kunde vara.

Men Black River Delta blev så mycket mer än en replokal att dela med.

– De är de som är med på skivan och på scen.

HB Nielsen

Är: 33 år. H står för Henric och B för Beckenäs. Bor i Linnéstaden. Uppvuxen i Kullavik. Har studerat vid Potsdamuniversitet, New York State. Utbildad tatuerare, ett yrke han jobbar som i Linnéstaden.

Aktuell: Med debutalbumet "Grand opening", som kommit i dagarna. Jobbar på en femspårs ep för senare release.

Kuriosa: Spelade under uppväxten ishockey som forward i Kungsbacka Kings. For till USA för att spela ishockey, men kom att lägga ned sporten helt för studier.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11