Teater Nu utmanar med scenkonst

Restaurangen Värt i Gamlestadens fabriker utmanar med sina kala väggar. I det före detta kylrummet sätter Teater Nu upp föreställningen "Ett eget rum" med premiär lördag 28 augusti.

  • Publicerad 17:00, 28 aug 2021

"Ett eget rum" är regissör Matilda Klamas och författaren Erika Lindahls verk som gränsar mellan teater, performance och dans. Här blir publiken delaktig på ett interaktivt vis.

– Men man behöver inte som publik göra något eller svara på frågor, säger Matilda Klamas.

Ja, förutom att man då och då behöver resa sig för att följa med i nästa scen av den kreativa föreställningen. För det är en uppsättning som rör på sig i rummet.

Virgina Woolf har inspirerat

Det handlar om en föreställningen med stora ambitioner och visioner, men som samtidigt jobbar med begränsade ramar och publik.

– Redan innan coronan var vår avsikt att ha en publik om 25 personer, nu blir det tio mindre än så. Vår avsikt har hela tiden varit att vi skulle ha en mobil publik, förklarar Matilda Klamas.

Inspirationen till "Ett eget rum" kommer från Virgina Woolfs bok från 1929 med samma titel.

– Vi har länge fascinerats av henne och dels boken och dels hennes kluster. Vi har valt att göra en fördjupning av tre kvinnor varav Virgina Woolf är en.

Inte varit synsk

Titeln "Ett eget rum" låter som om Teater Nu skapat en föreställning som är baserad på den verklighet som vi lever i med en pågående pandemi och de restriktioner som den medför. Men teatersällskapet från Göteborg har inte varit synsk i sitt skapande.

– 2012 tog jag kontakt med Erika Lindahl. Men då visste vi inte vilken form vi skulle ha. Vi började brevväxla med boken som uppslag. Inledningsvis fysiska brev. Sedan mejl, säger Matilda Klamas.

"Ett eget rum" har tidigare spelats i Borås. Nu är det dags för Göteborg och ett slags nypremiär.

– Vi har ändrat en del i manus och det här nya rummet ger nya utmaningar. Tanken är att det ska gå att sätta upp den på olika ställen, säger Matilda Klamas.

– Vi vill inte ha en fast scen, men ser gärna att rummet får ta plats i föreställningen.

Sexig lokal

Så blir det i restaurang Värts lokaler inhysta i ett gammal frysrum i Gamlestadens fabriker.

– Den är hård med magnetiska väggar, säger Matilda Klamas förtjust.

– Ja, den är sexig och rå, också, skjuter producenten Sara Östebro in.

– Vi älskar sådana här lokaler, det blir underground.

Ett eget rum

Är: En föreställning med teater, performance och dans av Teater Nu.

Textförfattare: Matilda Klamas och Erika Lindahl.

Regi: Matilda Klamas.

Medverkande: Lina Ljungqvist, Emelié Sterner och Tanja Andersson.

Dramaturg: Erika Lindahl

Ljusdesign: Stina Jensen

Föreställningar: lördag 28 och söndagen 29 augusti samt 3, 4 och 5 september i restaurang Värts lokaler i Gamlestadens fabriker.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21