Sommardrama. Jill Ung är en av skådespelarna i Teater Toftas sommarsatsning "Glömska". Foto: Karin Wildheim

Teater Tofta vågar spela i sommar

Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.

  • Publicerad 18:51, 3 jul 2020

Fantastiskt och overkligt.

Spelar i sommar. Teater Tofta sätter upp "Glömska" med bland annat Susanna Helldén, Jill Ung och Lisa Parkrud. Foto: Viktor Parkrud

Teater Tofta har varit en tradition sedan 2010. Med pjäser av August Strindberg, Henrik Ibsen, Jonas Gardell och Lars Norén har man bjudit på pjäser i det intima spelrummet på Tofta Herrgård där skådespelarna kommer i närkontakt med sin publik. Något som i sin tur skapar intensiva dramer för alla parter på plats.

Sedan 2018 har regissör, skådespelare och dramatiker Göran Parkruds nyskrivna pjäser varit i fokus. Först familjedramat "Törst", därefter den fristående fortsättningen "Vilse", som med årets uppsättning "Glömska" får sin lika fristående fortsättning. Den blir också avslutningen på trilogin.

Balansgång

För Teater Tofta har det varit en balansgång mellan att vara djärv och klok när man resonerade om uppsättningens vara eller inte vara i sommar.

– Vi har tänkt att det är viktigt att inte allt ska stanna av. Vi är ju mitt i trilogin och vill förstås gärna slutföra den. Vi har rådgjort med många och blivit uppmuntrade att spela. Samtidigt som vi är medvetna om att det finns de som inte vågar komma är det också många som vill se oss, säger Susanna Helldén som både är skådespelare, producent, projektledare och den som tillsammans med Göran Parkrud startade Teater Tofta.

Normalt är biljetterna till Teater Toftas sommarföreställningar ute till försäljning i april. I år gick startskottet först 7 juni med en knapp månad kvar till premiären 4 juli.

– När vi släppte biljetterna sålde vi snabbt hälften, trots att vi har haft mindre tid på oss i år, säger Susanna Helldén.

Medveten om pandemin

Med medvetenheten om den pågående coronapandemin har förstås satt sina spår när man slår upp dörrarna på loftet till ladan vid Tofta Herrgård utanför Kungälv.

– Vi har gjort anpassningar i lokalen, där vi ju normalt sett är nära vår publik. Men nu har vi tagit bort första raden och har bara 42 platser tillgängliga, så det kommer bli glest. Vi kommer agera som övrigt i samhället med avstånd och inga kramar, förutom ett skådespelarpar som spelar just skådespelarpar som ju ändå är nära varandra.

Har ni fått ändra i manus utefter coronariktlinjerna?

– Nej, inte egentligen. Men scenografin kommer vara väldigt stilistisk och tom.

Hur kommer det vara att få köra trilogin i mål?

– Fantastiskt och overkligt.

Var planen från början att det skulle bli en trilogi?

– Nej, men vi har ju en nära relation till publiken både på teatern och via sociala medier. Efter "Törst" 2018 var det många som frågade hur det skulle gå, så vi bestämde oss för en fortsättning. Det är ju inte så vanligt med en trilogi inom teatern.

Kanske inte med nyskrivet heller...?

– Så är det också. Men det är roligt att få bjuda sommarpubliken på det. Det blir här och nu.

Nu har det blivit något av er stolthet med Göran Parkruds nyskrivna dramer. Är det planen att fortsätta så?

– Vi vill ju gärna fortsätta driva på framåt, men om det blir nyskrivet eller inte vågar jag inte svara på.

Teater Tofta

Är: En teatergrupp som huserar ute vid Tofta Herrgård väster om Kungälv. Teatern drogs igång 2010 initierade av Susanna Helldén och Göran Parkrud och gör nu sitt elfte spelår.

Aktuell: Med "Glömska", Göran Parkruds tredje fristående familjedrama som inleddes med "Törst" 2018. Premiär 4 juli.

I rollerna: Jill Ung, Susanna Helldén, Lisa Parkrud, Lars Magnus Larsson, Carl-Markus Wickström, Ylva Olaison och Charlie Parkrud/Jack Hedesström.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG