Teater Trixter redo för en ny tid

Efter 30 år slutade Petra Revenue på Teater Trixter, den hon en gång startade. Nu siktar teatern mot framtiden och inleder säsongen med pjäsen "Blue Air" i sann Teater Trixter-anda.

  • Publicerad 11:43, 26 aug 2022

Det gäller att ha rätt kostym för rätt roll.

Teater Trixters 30 årsjubileum blev stukat av pandemin. När sedan teaterns grundare, dramatikern och regissören Petra Revenue valde att kliva av sitt livsverk... ja, då kunde man kanske ana en kris i verksamheten.

Men icke. Teater Trixter har fortsatt blomstra ur både den krisen och situationen som pandemin innebar. Nu siktar man mot en ny säsong där Paula Stenström Öhlunds "Blue air" är först ut.

– Det är en pjäs i sann Teater Trixter-anda, menar Annika Nordin, skådespelare.

– Vi vill med pjäsen inte göra karikatyrer av människor, skjuter Johan Gry in, som är inlånad från Göteborgs stadsteater som regissör.

– Det är viktigt, framför allt då de är så tydliga karaktärer.

Något att bita i

Ja, ensemblen har fått något att bita i. Fördelat på fyra personer ska de nämligen göra 21 roller under den två och en halv timme långa föreställningen.

– Det kommer pågå en svettig föreställning bakom scen med all logistik, lovar Kristin Falksten, skådespelare.

– Det gäller att ha rätt kostym för rätt roll och säga rätt replik på rätt ställe, fortsätter Annika Nordin.

Teater Trixter har sedan 20 år huserat i slitna, men charmiga lokaler nere på Andréegatan i skuggan av Stenas väldiga Danmarksterminal med Oskarsledens eviga brus utanför.

– Här läcker det in och lokalen är också väldigt opraktisk, erkänner Ingvar Mörner, mångårig skådespelare hos Teater Trixter.

Satt en slutdatum

Tillsammans med scenografen Ger Molde Monnikhof, som varit med sedan starten 1990, berättar han att verksamheten på Andréegatan har fått en slutdatum.

– Vi har fått besked från de nya fastighetsägarna om att man kommer riva inom tre år. Vi känner att det är bäst att vi avgör när det är slut här. Så efter 31 december 2023 är vi ute ur lokalen, förklarar Ingvar Örner.

Nu diskuterar man om man ska söka nya lokaler, som en del vill, eller om man ska driva en ambulerande teaterverksamhet. Något Ingvar Örner inte är främmande för.

– Men Anna (Sefve, producent) och jag rekar nya lokaler, berättar Kristin Falksten.

Går vidare

Men att verksamheten skulle vara hotad för Teater Trixter vägrar frigruppen att tro, trots Petra Revenues avhopp och avhysning från lokalen.

– Vi går vidare och föryngrar oss och letar efter nya Teater Trixter-pjäser, säger Ger Molde Monnikhof.

– Det måste vi. Alternativet är att lägga ned och det vill vi inte.

Teater Trixter

Är: En fri teatergrupp, som startade 1990 i Göteborg i Renströmska badhuset (nuvarande Hagabadet) av dramtikern Petra Revenue och skådespelaren Lars Andersson. Har sedan 20 år huserat i lokaler nere vid Stenas Danmarksterminal.

Aktuella: Med pjäsen "Blue air" av Paula Stenström Öhman i regi av Göteborgs stadsteaters Johan Gry.

Premiär: 27 augusti.

I rollerna: Annika Nordin,Guled Abdullahi Ali, Ingvar Örner och Kristin Falksten.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00