Terapeuten Maj debuterar med diktsamling

Maj Högberg är som terapeut bra på att lyssna på andra. När hon väl valde att också börja lyssna på sig själv blev det till poesi. Nu har hennes första diktsamling kommit.

  • Publicerad 16:30, 13 nov 2021

Även om det låter slitet fick jag kraft från naturen…

När vi träffas på ett kafé i Linnéstaden hamnar hennes anteckningsbok på bordet framför henne. Lite överraskande för mig, som ska notera vårt samtal enligt gängse journalistiska rutiner. Men Maj Högberg har i nästan hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som terapeut. Till det hör att lyssna på andra än sig själv och anteckna. Nu är det hon som ska berätta och jag som ska fråga. En annorlunda situation.

– Jag har med mig mina anteckningar för att få sagt det jag vill berätta, förklarar hon.

Vi kommer emellertid överens om att jag får ställa min frågor och styra samtalet. Inga problem. Det är lättsamt att sitta med Maj Högberg, som är aktuell med sin diktsamling "Minns du".

– Åh, det är så kul. Man jobbar och jobbar. Placerar saker i byrålådan. Men så kommer man till en punkt där man måste ta sig på allvar.

Var aningslös

Maj Högberg är uppvuxen på Lidingö, men är snabb att ta bort den eventuella snobbstämpeln som det skulle innebära att ha bott där.

– Vi hade bott där i flera generationer och jag var från arbetarklassen.

Hon förklarar att hon hade en bra barndom med mycket lek och där alla fick vara med.

– Man var ju så aningslös. Men det är ju också en massa år sedan. Det är så mycket som har förändrats.

Ja, för 20 år sedan gjorde Maj Högberg ett uppbrott från Stockholm för att flytta till Göteborg, eller snarare utanför.

– Det var kärleken. Jag träffade min man. Verksamheten gick ju att flytta. Men att flytta från en stad till en annan… eller snarare flytta från storstan till landet. Vi hade en kursgård i Fjärrås, norr om Lygnern där vi hade handledning och utbildningar, som vi drev i alla fall 15 år, säger hon.

– Nu har vi bott i stan i fyra, fem år.

Uppbrottet från Stockholm erkänner Maj Högberg var svårt.

– Ja, det var omvälvande. Vad som hände var att jag fick ett annat behov att uttrycka mig. Jag mediterade, skrev, jobbade med mina bilder och så försökte jag sätta ord på mina inre bilder. Jag fick kontakt med mig själv som jag inte hade då jag bodde i stan, förklarar hon.

– Även om det låter slitet fick jag kraft från naturen under den här omtumlande tiden.

Du som är bra på att lyssna började lyssna på dig själv…?

– ja, det kan man säga. Jag fick plats och utrymme för det. Jag var tvungen att börja lyssna på mig. Som terapeut blir man en god lyssnare, att lyssna på sig själv är en annan sak. Men samtidigt som man lyssnar på andras berättelser känner man igen sig i det. Det blir ett slags existentiell förståelse hur en annan människa hamnat i svårigheter och problem.

På en bucketlist

Att det skulle bli en diktsamling var något som växte fram. Men beslutet fattades definitivt förra året.

– Jag hade det helt enkelt som en punkt på en bucketlist över saker jag ville göra när jag fyllde 70.

Hon fick kontakt med ett förlag och tilldelades en redaktör och en grafiker.

– Grafikern var underbar. Han fattade allt. Redaktören och jag fick en bra dialog – till slut, säger Maj Högberg och utvecklar:

– Eftersom det var mitt förstlingsverk var jag naiv och trodde att det jag skrivit skulle gälla. Han kom med invändningar som jag sa nej till direkt. Men jag insåg att han ville mig väl. Nu händer något i mig då jag läser texterna. Det är spännande det som sker och jag tycker att de är både existentiella och personliga. Nu är boken utgiven och får leva sitt eget liv.

Maj Högberg

Är: 70. Verksam med som psykoterapeut. Har i många år jobbat med samtals-, par- och familjeterapier. Hon har även fördjupat sig i symbolterapi.

Bor: I Linnéstaden. Uppvuxen på Lidingö i en arbetarfamilj. Flyttade för kärlekens skull till Fjärås för 20 år sedan innan makarna flyttade in till Göteborg för några år sedan.

Familj: Man. En son i från tidigare relation. Nybliven farmor. Bonusbarn och -barnbarn.

Aktuell: Med diktsamlingen "Minns du". Hade releasefest på Litteraturhuset 3 november.

Gillar: Att göra fint hemma. Att laga mat. Leka med barnbarnen. Läsa deckare, som favoritförfattaren Lee Childs romaner.

Visa merVisa mindre

Maj Högbergs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Feskekörka – Saluhallen

Järntorget – Götaplatsen

Spårvagn – Färja

Bokmässan – Filmfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Linnégatan – Avenyn

Stadsteatern – Folkteatern

Slottsskogen – Delsjön

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21