På scen igen. Ola Salo har samlats med the Ark igen för en efterlängtad återföreningsturné. (Arkivbild från "Allsång på Skansen" 2010.) Foto: Kai Martin

The Ark redo för Trädgårdsföreningen

Premiären på återföreningen fick skjutas upp – två år! Nu väl på scen och på turné är the Ark mer taggade än någonsin. – Det är en spelning som vi alla ser fram emot mycket, säger Ola Salo om spelningen i Göteborg, lördag 9 juli.

  • Publicerad 18:30, 8 jul 2022

Då han föreslog att vi skulle göra "Calleth you cometh I" slog jag ifrån mig.

Inför intervjun med Ola Salo fastnar jag för ett Youtubeklipp då han gästar Håkan Hellströms konsert på Ullevi 28 juni 2017. Där och då var det som om the Ark-sångaren var på rätt plats. En utsåld arena med en publik på 70 000. Något som passade honom. Något som också skulle passat the Ark, som ju i grunden är ett arenaband var än de spelar.

– Det var så oerhört generöst av Håkan. Jag hade varit med några gånger under den turnén. Då han föreslog att vi skulle göra "Calleth you cometh I" slog jag ifrån mig. Men han ville verkligen det, säger Ola Salo om det triumfartade ögonblicket nära 70 000 gav hals i the Arks klassiska låt.

– Men faktum är att vi i the Ark nog gör vår största turné någonsin. Vi gjorde en stor också efter att vi varit med i Melodifestivalen 2007. Då gjorde vi 44 spelningar. Nu handlar det om nästan lika många.

Ola Salo i Jesus Christ Superstar.

Vi hade hört talas om covid, men vi trodde inte att det skulle drabba sommarturnén.

Imponerande roll

Ola Salo gick från en imponerande roll som Judas i rockoperan "Jesus Christ Superstar" – med Peter Jöback som Jesus – till repetitionerna med the Ark på kort tid.

– Sista föreställningen, i Helsingfors, var 22 juni. Dagen efter var jag i Motala för produktionsrep. Jag hade mentalt fått förbereda mig för turnén med the Ark under turnén med "Jesus Christ Superstar". Visst, det var ansträngande, men jag fick också så mycket energi av mötet med publiken. Det var ju också så roligt med Peter och ensemblen.

Sedan the Arks turnépremiär i Motala rullar nu spelningarna. Men den efterlängtade comebacken för bandet har dröjt.

– Det har varit frustrerande. Ironiskt gick vi ju ut med beskedet om återföreningen i februari 2020. Vi hade hört talas om covid, men vi trodde inte att det skulle drabba sommarturnén. Ingen hade ju någonsin varit med om att kulturlivet skulle tvingas att stanna av, säger han.

– När vi gick ut med nyheten och biljetterna släpptes hann vi sälja på bra. Men efter några veckor insåg vi att det inte skulle gå. Det var förstås jobbigt med alla start och stopp, som blev.

Firad återkomst. The Ark fick äntligen göra comeback sommaren 2022. Lördag 9 juli spelar bandet i Trädgårdsföreningen. (Foto från klipp från en filmsnutt tagen efter premiären i Motala 30 juni.) Foto: Privat

… det bygger på hitsen och är en väldigt genomtänkt show.

Turnén i malpåse

Så fick turnén sommaren 2020 läggas i malpåse. Likaså 2021.

– Det var trist, Men vi är nöjda med att vi för varje stopp var snabba med att ge besked om när turnén skulle bli av.

Ola Salo menar att det är den kommunikationen med publiken/biljettköparna som har gjort att få återköp har gjorts.

– Ja, jag tror det eftersom så många har valt att behålla sina biljetter. Trädgårdsföreningen sålde snabbt. Det är en spelning som vi alla ser fram emot mycket.

Längtat efter att komma ut

Jo, the Ark har längtat efter att få komma ut och spela. Redan förra året gav bandet ett smakprov på vad bandet skulle komma att erbjuda. 10 juni gjorde man en streamad konsert med sju intensiva låtar som trängde ut ur skärmen.

– Vi ville att det skulle vara ös trots att det var en streamad konsert, säger Ola Salo.

Nu får emellertid bandet möta sin publik och den får möta bandet. En viktig förening med två vinnande partner. På scen får man inte bara höra the Arks hitkatalog utan också se ett band som ändrar skepnad under konsertens gång.

– Hela bandet byter väl om tre gånger. Jag "subbyter" lite fler. Under showen har jag kanske fem, sex byten. Jag har alltid velat klå Diana Ross i klädbyten, skämtar Ola Salo.

– Men för oss har alltid det spektakulära, excentriska och visuella varit viktigt.

Hur har ni plockat russinen ur låtkatalogen för den här turnén?

– Vi har gjort det lätt för oss och byggt showen på de mest välkända hitsen, de som letat sig in i folks medvetande. Sedan har vi någon mer udda låt, för de med djupare the Ark-kunskaper. Men det bygger på hitsen och är en väldigt genomtänkt show. Det har hänt mycket med scenteknologin under tiden som vi har varit borta. Nu är det kul för oss att använda oss av den på ett sätt som man tidigare bara kunnat drömma.

Ny karriär

Mycket musik för Ola Salo. Men han har också påbörjat en ny karriär, som konstnär.

– Jag höll på med målning och teckning i mina tonår. Men sedan tog musiken över allt mer. På senare år har jag känt att jag ville tillbaka till det visuella skapandet, men tyckte inte att jag hade tid. Så när jag var i Göteborg med min show på Rondo föll polletten ned. Jag kunde använda all dödtid till att måla. Jag gjorde ett avtal med hotel Pigalle, där jag bodde, om att få måla på rummet. De var väldigt förstående, men kom så småningom med skyddande lakan för färgskvätt, förklarar Ola Salo.

– Jag kom i gång. Men vi är ju fler i bandet som håller på med det, som Leari och Jepson. Min konst har jag ännu inte visat upp. Jag känner att jag vill bli lite mer färdig. Men... jag har målat av mina ikoner, mina förebilder i en serie tavlor, som Nina Hagen.

Om The Ark

Är: Ola Salo, sång, Mikael Jepson, gitarr, Martin Axén, gitarr, Lars Leari Ljungberg, bas, Sylvester Schlegel, trummor och sång, och Jens Andersson, keyboard.

Startade: I Rottne utanför Växjö av Ola Salo, Mikael Jepson och Lars Leari Ljungberg 1991. Genombrott: Efter flytten till Malmö var det först i slutet på 90-talet med Sylvester Schlegel och Martin Axén i bandet som musiken tog fart. 2000 kom debutalbumet där singeln "It takes a fool to remain sane" blev bandets första hit.

Farväl: 16 september 2011 på Gröna Lund tog the Ark adjö. Ola Salo satsade på en solokarriär, som bland annat har gett musikalroller och showen "It takes a fool to remain sane" med premiär 2019 i januari pöå Rondo. Spelade Judas i "Jesus Christ Superstar" som turnerade i Sverige i våras/somras.

Återförening: Inleddes 30 junii Motala. 9 juli kommer bandet till Trädgårdsföreningen i Göteborg. Totalt handlar det om drygt 30 spelningar med final i Huskvarna 3 september.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00