The String Theory. Collage by Robert Samsonowitz. Foto: Robert Samsonowitz

The String Theory är tillbaka

The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.

  • Publicerad 12:20, 27 sep 2020

– Det är första gången som jag har bott sex månader i sträck i Göteborg.

Musikern och organisatören Sebastian Gäbel låter närmast förvånad, men samtidigt förtjust. Coronavåren – och -sommaren – har gett nya utmaningar för Grammynominerade The String Theory, det världsomspännande musikkollektivet som han är en av de ansvariga för.

The String Theory gillar helt enkelt då något omöjligt ställs på sin spets och man vrider och vänder på allt för att hitta lösningar.

Som med nya albumet "Los Angeles suit".

– Vi har ju tre baser. Berlin, där vi startade, där man kommer med konstnärliga tankar och säger "låt oss göra det här". Det blir äkta och genuint. Los Angeles där amerikanerna kommer igång och marknadsför. Så Göteborg med den svenska sfären, produktiva, charmiga och gillar att få saker och ting gjorda, förklarar han.

– När vi sen jobbar med musiker i Los Angeles är det ju svinduktiga och dedikerade. Vi jobbade intensivt i en vecka, ingen fick betalt, alla gör det för konsten och för att återupptäcka musiken.

Tempot var intensivt. Musiken skrevs på natten, arrangerades på morgonen och spelades in under dagen. Tre låtar på tre tagningar per dag.

– Alla presterade här och nu!

Med basen. Sebastian Gäbel är en av medlemmarna i The String Theory. Foto: Kai Martin

The String Theory

Är: Neoklassistiskt musikerkollektiv med baser i Berlin, Los Angeles och Göteborg. Bildades i Berlin 2007 och har sedan dess turnerat i USA och Europa samt gett ut 5 album.

Samarbete: Med Göteborgsartisterna Anna von Hausswolff, El Perro Del Mar och José González.

Grammynominerade: För "Best spoken word album" 2020.

Aktuella: Med albumet "Los Angeles suit".

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11