Par i musik. Erik och Thilini skapar musik ihop. Foto: Kai Martin

Thilini & Erik fann egen ton ur Cornelis musik

De förenades i sin vurm för Cornelis Vreeswijks musik. Ur den skapades en egen ton. Med hennes röst och hans gitarr. Thilini Guldbrand och Erik Björksten har inte släppt greppet om den svenskholländske barden. Men skapar också egen musik.

  • Publicerad 14:55, 3 maj 2022

Thilini Guldbrand, jazzsångerska, pluggade afrolinje på Geijerskolan, folkhögskolan i värmländska Ransäter. Gitarristen Erik Björksten gick rocklinjen. Musikaliska motsättningar som förenades till något eget.

– Jag tyckte hon var den coolaste på hela skolan, säger han.

– Jag upplevde att du var provocerande, men också bra på att ställa frågor som "Varför håller du på med det du gör?", kontrar hon.

Men när de väl fann varandra musikaliskt blev det till något egensinnigt.

– Vi gjorde lite olika grejer tillsammans. Bland annat Cornelis musik. Det var Eriks idé att vi skulle göra mer av det, förklarar Thilini Guldbrand.

Som Cosmetisk Heesvijk skapade de en karriär sprungen ur den svenskholländske barden rika vissamling.

–Vi hittade uttrycket när vi skulle spela in lite allt möjligt, som Aretha Franklinlåtar, för att leta spelningar, säger Thilini Guldbrand.

– Men vi upptäckte rätt snart att det var roligare att nörda in sig på Cornelis.

I nära tio år har det nu varit duons melodi. Samtidigt har paret börjat skapa egen musik parallellt med utforskandet av Cornelis.

– Vi har egentligen gjort egna låtar länge. Men inte riktigt hunnit utveckla dem, förklarar Erik Björksten.

– På Skeppet kommer vi att spela både Cornelis och eget.

Thilini & Erik

Är: En duo bestående av Thilini Guldbrand, sång, och Erik Björksten, gitarr, som använt sig av Cornelis Vreeswijks musik i egna, speciella arrangemang. Började som Cosmetisk Heesvijk på Geijerskolan, Ransäter, för drygt tio år sedan. Gör nu också sin egen musik.

Aktuell: Med singeln "Vaggvisa", albumet "Cornelistolkningar" och spelning 4 maj på Skeppet.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44