Thomas om musiken och sjukdomen

Skakningar från sjukdomen Parkinson har inte fått Thomas Pontén att ge upp musiken. Tvärt om har den inspirerat honom. Nu kommer singeln "Through the dark", som handlar om sjukdomen.

  • Publicerad 10:50, 26 jun 2022

Man tror att man är odödlig.

När vi möts är det tydligt, Thomas Ponténs darrningar. Han försöker inte dölja dem, väl medveten om att de väcker frågor.

Han har drabbats av Parkinson, sjukdomen som ger svåra skakningar, som upptäcktes hos honom för tre år sedan. Diagnosen är ännu inte definitiv. Den symptomdämpande medicinen hjälper. Men det är alltså tydligt att sjukdomen ändå påverkar Thomas Ponténs liv. Men ge upp musiken...? Aldrig.

– Man tror att man är odödlig, säger han.

– Men än så länge funkar det. Men om jag ska spela samma ackord för länge går det inte så bra.

Ny singel

Med sitt band Love on Drugs har han precis kommit med singeln "Through the dark", en föraning om det kommande, fjärde, albumet för bandet.

– Jag tänkte att jag måste ha med en låt om Parkinson. Det blev "Through the dark", förklarar han.

Love on Drugs är egentligen Thomas Ponténs soloprojekt. Det blev en sorts avknoppning från bandet Little Green, som såg sitt avslut med sångaren Andreas Johannessons allt för tidigare bortgång.

– Jag smög igång när vi tvingades lägga av 2012. Jag, som tidigare bara körat, ville testa mina vingar som frontman. Inledningsvis körde vi bara som duo, gitarr, bas och sång. Min idé var att förena indie- och powerpop med americana och countryns berättande texter, förklarar han.

– Det känns som jag börjar hitta mitt sound.

Första singeln kom 2015, albumet "I think I'm alone" året efter, följt av ytterligare två 2018 ("Solder") och 2021 ("Melodies").

– Nu har jag börjat spela in själv. Det har varit en läroperiod. Nästa album är tänkt att jag ska göra helt på egen hand.

Har hyllat Di Leva

Thomas Pontén har bott i Majorna i 20 år, men är ursprungligen från Gävle. Det var där musikkarriären startade. Det är kanske inte så konstigt att han bidragit till hyllningsalbumet "Profet i sin egen rymd" till stadens stolthet Thomas Di Leva.

– Jag valde "Himmel", som ju är en cover av Talking Heads "Heaven". Eftersom jag gör den på engelska blir det en cover på Di Levas cover av Talking Heads, säger han leende om låten som också kom som singel under Love on Drugs namn tidigare i våras.

Thomas Pontén jobbar med musik som musikterapeut på kulturskolan.

– Funktionsnedsatta ungdomar utvecklas av musik, säger han.

Än så länge kan han undervisa, spela och göra sin musik. Men han inser att det kan bli så att sjukdomen hindrar honom från att spela. För att inte drabbas av mörker har han mentalt förberett sig.

– Om jag inte längre kan spela så vill jag i alla fall hålla på med musik. Förhoppningsvis som producent.

Thomas Pontén

Är: 51. Musikterapeut, musikpedagog och gitarrlärare, låtskrivare, sångare och gitarrist. Har sedan cirka tio år tillbaka bandet Love on Drugs med tre album bakom sig. Var tidigare medlem i Göteborgsbandet Little Green.

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Gävle.

Familj: Sambo och två barn, son och dotter, från en tidigare relation.

Aktuell: Med Love on Drugs singel "Through the dark", som släpptes på hans födelsedag 21 juni. Jobbar på ett kommande album med release senare i år.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47